VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europese handel in trackers groeit stevig door

Exchanged Traded Funds (ETF's), ofwel trackers, nemen een steeds groter deel van de totale handelsactiviteit in Europa voor hun rekening.

Dat blijkt uit recent onderzoek van iShares. iShares is onderdeel van de Britse Barclays bank en wereldwijd de grootste aanbieder van ETF's.

De handel in Exchanged Traded Funds (ETF's) in Europa is het afgelopen jaar fors gegroeid. Zowel in absolute aantallen, als in verhouding tot de hele beleggingsmarkt. Zo is de handel in indexvolgers de afgelopen twaalf maanden met liefst 120 procent toegenomen.

ETF's nemen volgens iShares inmiddels 10,8 procent van de gehele handelsactiviteit in Europa voor hun rekening. Een jaar eerder was dat nog 2,8 procent minder. Het handelsvolume van onderliggende aandelen en futures is daarentegen scherp gedaald.

Ondanks de zwakke marktomstandigheden en een sterke krimp van de aandelenhandel, houdt de groei van trackers dus aan.

Kosten
Uit recent onderzoek van de VEB naar de kosten van beleggingsfondsen, blijkt dat beleggen in beheerde fondsen steeds duurder en daarmee onaantrekkelijker wordt. Ook kwam naar voren dat trackers 55 tot 85 procent minder kosten in rekening brengen dan traditionele fondsen. Zij vormen daardoor een aantrekkelijke categorie voor beleggers die bijvoorbeeld een voorkeur hebben voor passief beheerde fondsen.

iShares
Wereldwijd bestaan in middels meer dan 80 verschillende iShares met een beursnotering. Ze vertegenwoordigen een vooraf vastgestelde selectie van aandelen uit een bepaalde regio, index of sector, en zijn dagelijks verhandelbaar.