VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kendrion herstructureert bankfinanciering

Kendrion is de komende maanden vooral bezig haar bankfinanciering te herstructureren. De nettoschuld is weliswaar gering, maar de banken hebben maximale invloed geëist ten tijde van de verkoop van de laatste divisie, tot ongenoegen van Kendrion.

Dat bleek tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering in Zeist, die was belegd voor de benoeming van de nieuwe commissaris Horst Kayser.

Tegelijkertijd doen zich waarschijnlijk goede kansen voor om het bedrijven portfolio van Kendrion uit te breiden. Aandeelhouders wezen het bestuur erop, dat hun steun en met name van grootaandeelhouders van groot belang is. Het bestuur werd aangeraden om reeds nu met alle grootaandeelhouders intensieve contacten te onderhouden. Hun posities kunnen op korte termijn ingrijpend wijzigen

Kennismaking
De start van de nieuw te benoemen commissaris Kayser beloofde weinig goeds. Op tijd gearriveerd op Schiphol, verhinderde een grote stremming op de A2 zijn tijdige aankomst bij de buitengewone aandeelhoudersvergadering in Zeist. De bijeenkomst duurde kort genoeg om hem precies op het moment van sluiting te laten arriveren. Een uitgebreide kennismaking zal dus moeten duren tot volgend jaar.

Reeds tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders kondigde Jan van Kesteren aan dat Kendrion de Raad van Commissarissen wilde uitbreiden met een lid van Duitse Nationaliteit. Het grootste deel van de productie vindt daar plaats en ook vele grote klanten zijn in Duitsland gevestigd.

En dus werd Horst Kayser (48 jaar) voorgesteld. Met een achtergrond bij McKinsey, 13 jaar Siemens en momenteel topman van Kuka ( robots, omzet boven € 1 mrd), krijgt Kendrion er een interessante en rijke ervaring bij.

Via een Executive Search bureau was een shortlist van 10 kandidaten opgesteld, waarbij Horst Kayser eruit sprong met een zeer voldragen visie op de technologische toekomst in de komende jaren. Ook de gemiddelde leeftijd van de Raad daalt nu van 60 naar 57 jaar. De benoeming vond algemene instemming.

Jan van Kesteren maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat de raad van commissarissen (rvc) twee commissies instelt: een auditcommissie en een beloningscommissie. Daarmee moet het werk van de raad meer worden gestroomlijnd.

Diepgaander aansturen
Beleggers stelden dat Kendrion van een conglomeraat met drie divisies in de afgelopen jaren, was omgebouwd tot een bedrijf met één activiteit. Dat levert toch minder werk op voor de rvc, tenzij de raad de organisatie diepgaander gaat aansturen.

Jan van Kesteren bevestigde dit. De rvc gaat zich dieper en met meer detail richten op de gehele organisatie. Hoe dat precies vorm krijgt is nu onderwerp van studie en wordt volgend jaar tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering verder uit de doeken gedaan.