VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Damrak opstapje naar Wall Street voor Amerikaans opkoopfonds KKR

Investeringsfonds Kohlberg Kravis Roberts (KKR) zal vanaf oktober door een omgekeerde overname van zijn beursgenoteerde dochter KPE, genoteerd staan aan de beurs van Amsterdam.

Dat heeft de Amerikaanse durfinvesteerder maandag bekendgemaakt.

De bedrijven verwachten dat de fusie per 1 oktober zal zijn afgerond. Het nieuwe bedrijf krijgt zes maanden later de mogelijkheid om zijn notering naar een Amerikaanse beurs te verhuizen.

De partners van KKR hebben in de gecombineerde activiteiten een belang van 70 procent, de aandeelhouders van KPE 30 procent.

De onafhankelijke bestuurders van KPE hebben maandag unaniem ingestemd met de transactie. Aandeelhouders krijgen de kans zich uit te spreken over de plannen. Een meerderheid moet instemmen wil de samenvoeging doorgaan.

Beursgang
KKR wil al langere tijd naar de beurs. In 2007 werkte het fonds al aan een beursgang in New York. Deze werd echter afgeblazen na het losbarsten van de financiële crisis. Maandag zei KKR dat het de mogelijkheid heeft een notering op Wall Street te verwerven.

KKR beheert 50,8 miljard dollar aan vermogen. Het opkoopfonds bezit onder meer belangen in bedrijven als afvalbedrijf Van Gansewinkel, chipfabrikant NXP, het moederbedrijf van SBS, ProSiebenSat.1 en detailhandelsconcern Maxeda.

Ook gaat KKR samenwerken met mediabedrijf Bertelsmann. Recent werd bekend gemaakt dat de twee een nieuw bedrijf oprichten dat muziekrechten gaat exploiteren. KKR krijgt daarin een belang van 51 procent.