VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kabinetsplannen gevaar voor beleggers en Nederlandse bedrijven

Als het aan het kabinet ligt kunnen aandeelhouders hun stemrecht voor drie jaar kwijt raken, zonder dat zij hier zelf schuld aan hebben. Dit en andere inperkingen van aandeelhoudersrechten zullen Nederlandse bedrijven minder aantrekkelijk maken voor investeerders, juist op een moment dat er grote behoefte is aan nieuw kapitaal.

Dat is één van de gevolgen van de plannen die het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt naar aanleiding van aanbevelingen van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Nadere beschouwing van de gepresenteerde plannen leert dat deze ongelijke behandeling van aandeelhouders in de hand werken. Dat is slecht voor de handel in aandelen van Nederlandse vennootschappen en dus ook slecht voor deze vennootschappen zelf.Een overzicht:
• Het kabinet wil dat iedere aandeelhouder verplicht wordt zich te identificeren bij de onderneming. Dit is een schending van privacy van de aandeelhouder en principieel in strijd met beginsel van de Naamloze Vennootschap naar Nederlands vennootschapsrecht.
Bovendien leidt dit tot ongelijkheid. Een vennootschap mag zelf iedereen identificeren en bestoken met informatie, terwijl voor aandeelhouders die andere aandeelhouders wensen te informeren een toelatingseis geldt van één procent.
• Het kabinet zegt het belang te onderschrijven van een goede dialoog tussen aandeelhouders en onderneming. Tegelijkertijd werkt zij de gewilde dialoog tegen door de agenderingsdrempel te verhogen naar drie procent. Kennelijk wil het kabinet het uitoefenen van aandeelhoudersrechten moeilijker maken. Dit zal een kapitaalvlucht in de hand werken.
• Het kabinet wil dat aandeelhouders met een belang vanaf drie procent aangeven wat hun intenties met de onderneming zijn. Deze maatregel kan in principe transparantie vergroten en de dialoog tussen aandeelhouders en onderneming bevorderen.
Maar de uitvoering die het kabinet voor ogen heeft maakt van deze regel een dode letter. Aandeelhouders worden gedwongen of voor of tegen de strategie van een onderneming te zijn. In praktijk zou dit betekenen dat aandeelhouders niet ander kunnen dan zich tegen de strategie te verklaren ook als ze nu geen bezwaar hebben. Alleen op die manier houden zij de handen vrij om in de toekomst hun rechten als aandeelhouder uit te oefenen.
• Het kabinet wil opnieuw de discussie aanzwengelen over loyaliteitsdividend, terwijl dit in zijn geheel niet voorkomt in het rapport van de Monitoring Commissie. Het lijkt erop dat het kabinet wil meedeinen op actuele sentimenten zonder zelf de langetermijneffecten in de gaten te houden. Het geeft te denken dat in Duitsland een dergelijke ongelijke behandeling van aandeelhouders begin dit jaar juist is afgeschaft.

Vereniging van Effectenbezitters