VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grootbanken sporen beleggers aan om defensiever te beleggen

Een aantal grootbanken spoort beleggende klanten actief aan om van de persoonlijke beleggingsportefeuille over te stappen naar een door de bank beheerd beleggingsfonds. Met name bij ING en Rabobank speelt dit al een aantal maanden, zo blijkt uit verontruste reacties van VEB-leden. Banken sporen daarmee aan om defensiever te beleggen. Maar in wiens belang?

Het tijdstip van de advieswijziging is niet toevallig. Het gaat momenteel heel slecht bij de beleggingsafdelingen van banken. Zo heeft Rabodochter Robeco recent een aantal fondsen noodgedwongen moeten sluiten vanwege een uitstroom van beleggers. De huidige actie kan veel extra handel opleveren.

Daar komt bij dat de Rabobank haar beleggingsafdelingen momenteel reorganiseert en een centralere aanpak nastreeft. Het is voor de banken gemakkelijker om het aantal individuele beleggers te beperken en hen zoveel mogelijk onder te brengen in fondsen. Dit levert de banken in de jaarlijkse beheerkosten ook nog eens meer op.

Klein voordeel voor klanten is dat de omzettingskosten van individueel beleggen naar fondsbeleggen bij deze 'actie' door de meeste banken worden vergoed. En beleggen in een fonds wordt vanwege de gespreide samenstelling als defensiever aangemerkt dan beleggen in individuele aandelen.

Vrees voor schadeclaims
Banken zijn momenteel druk doende met het inperken van de risico's van beleggers. Dat is reëel gezien de schade die velen van hen het afgelopen jaar hebben geleden, maar dat lijkt niet de achterliggende gedachte te zijn.

Bankiers vrezen voor een toename van het aantal schadeclaims van boze beleggers, die menen dat zij tijdens de financiële crisis het schip zijn ingegaan door adviezen die gezien hun profiel te risicovol bleken. De banken zouden daarmee niet hebben voldaan aan hun zorgplicht.

Verkeerd ingeschat
Rabobank heeft bovendien besloten een aantal defensieve producten opeens als 'neutraal' te bestempelen, melden VEB-leden. Ook dat is niet toevallig. Het betekent simpelweg dat banken de risico's voorheen verkeerd hebben ingeschat. Zo heeft Rabobank, net als bijvoorbeeld Schretlen en Robeco, veel kredietobligaties als defensief verkocht, terwijl ze dat niet bleken te zijn. Tijdens de crisis verdampte veel van de waarde.

Net nu de aandelenbeurzen al weken aan een opmars bezig zijn, adviseren grootbanken hun klanten dus voorzichtiger te beleggen. Het lijkt erop dat het advies om 'defensief' te beleggen precies op het verkeerde moment komt.