VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stermedicijn 'zowel probleemkind als redding' voor biofarmaceut Fornix

Biofarmaceut Fornix Bioscience houdt ondanks toegenomen concurrentie op de Nederlandse allergiemarkt, een aanzienlijk marktaandeel van 70 procent in handen. Het bedrijf presteerde in het eerste halfjaar van 2009 een fractie minder goed dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De nettowinst daalde van 5,3 miljoen euro naar 5,2 miljoen euro. De omzet daalde van 19,3 miljoen euro tot 18,9 miljoen euro.

Stermedicijn Oralgen, een oraal middel tegen graspollen-, mijten-, en boompollenallergie, draagt ondanks het ontbreken van definitieve marktgoedkeuring, 70 tot 80 procent bij aan de huidige omzet. Bestuursvoorzitter Cees Bergman noemde het middel in een toelichting op de cijfers zowel het probleemkindje als de redding van het bedrijf.

Goedkeuring
Fornix streeft al geruime tijd naar definitieve marktgoedkeuring voor zijn belangrijkste product Oralgen Graspollen. Tot nu toe werden de aanvragen door de Nederlandse autoriteiten afgekeurd en moet Fornix het met een voorlopige registratie doen.

De 20.000 patienten die de medicijnen momenteel gebruiken, hebben wel de toezegging dat zij hun kuur van minimaal 3 en maximaal 5 jaar kunnen voortzetten ongeacht de uitkomst van het registratieverzoek.

Vooruitzichten
Omdat nog niet duidelijk is of Fornix een regsitratie van Oralgen tegemoet kan zien, geeft de biofarmaceut geen prognose voor de winst en omzet van het lopende jaar.

Naast de onzekerheid over Oralgen, staat een herziening van het vergoedingsregime voor allergeenproducten op stapel, die consequenties kan hebben voor Fornix.

In mei maakte het bedrijf bekend dat het zich beraadt op de toekomst vanwege de onzekerheid op beide punten. Bergman zei de verkoop van onderdelen of een beursexit niet uit te sluiten. Fornix verwacht hierover binnen enkele maanden meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Lastige omstandigheden
De biofarmaceut noemt verder de omstandigheden op de Nederlandse allergie markt, ondanks het behoud van marktaandeel, 'zeer lastig'. Waar in Nederland de omzet een stukje terugliep als gevolg van een verminderde vraag, verdubbelde in Duitsland de omzet van de allergiedivisie. Fornix haalt ongeveer driekwart van zijn omzet binnen met medicijnenen tegen allergie.