VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro heeft last van prijsdruk

Fugro verwacht door druk op de prijzen in 2009 een daling van de nettowinst te rapporteren van ruim 8 procent ten opzichte van 2008. Na jaren van sterke groei, stuit de bodemonderzoeker nu toch op de gevolgen van de wereldwijde recessie.

In een aantal marktsegmenten is na een tijd van schaarste, momenteel voldoende capaciteit beschikbaar. Dit veroorzaakt druk op de prijzen, waardoor Fugro in het afgelopen halfjaar een beperkte omzetgroei kende.
Dat blijkt vrijdag na presentatie van de cijfers.

Door de goede werkbezetting, de positie in de markt en een aantal kostenbesparende maatregelen, is de winst in de eerste helft van het jaar op peil gebleven, aldus Fugro.

Belangrijkste markt
Het advies- en ingenieursbedrijf verwacht in de tweede helft aanhoudende prijsdruk bij de activiteiten voor de olie- en gasindustrie en in de mijnbouwsector.

Fugro haalt het overgrote deel van de omzet uit diensten aan die sectoren. Door de scherpe daling van de olieprijs aan het begin van dit jaar, stelden oliemaatschappijen projecten uit. Vooralsnog worden die niet op grote schaal hervat, meldt het bedrijf. Hierdoor verwacht de bodemonderzoeker dat de tarieven, ook in de tweede helft van dit jaar onder druk zullen blijven staan.

Wel verwacht Fugro bij werkzaamheden voor infrastructuurprojecten een positief effect van overheidsmaatregelen. Tot dusver heeft het bedrijf nauwelijks geprofiteerd van stimuleringsmaatregelen van overheden.

Daarnaast maakte Fugro bekend voor heel 2009 te rekenen op een gelijkblijvende omzet ten opzichte van 2008, circa 2,15 miljard euro en een winst van rond de 260 miljoen euro. De winst valt lager uit dan de ruim 283 miljoen euro vorig jaar vanwege de prijsdruk.

Voor de komende zes maanden heeft Fugro voor 931 miljoen euro aan werk.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen