VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jarenlang zwalkend beleid nekt Van der Moolen

Van der Moolen (VDM) verkeert in acute continuïteitsproblemen en heeft vanochtend surseance van betaling aangevraagd vanwege haar zeer zwakke liquiditeitspositie.

De problemen zijn echter niet van vandaag of gisteren. Sinds het verdwijnen van de traditionele hoekmannen op de beurzen begin 2000, de kernactiviteit waarmee VDM groot is geworden, heeft het Amsterdamse bedrijf een zwalkend beleid gevoerd. Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB: "Bij Van der Moolen hebben ze eigenlijk nooit een geloofwaardige strategie ontwikkeld. Er waren verschillende initiatieven die heel snel weer werden beëindigd, omdat ze niet succesvol bleken. Het geheel oogde stuurloos."

De surseance volgt op eerdere berichten over tegenvallende halfjaarcijfers, het vertrek van de bestuursvoorzitter Richard den Drijver en de financieringsproblemen van het handelshuis. Handel voor eigen rekening moest het bedrijf weer terugbrengen naar winst, maar het is anders gelopen. De financiële cijfers van de afgelopen jaren waren niet rooskleurig. De balans van VDM is langzaam uitgehold en er is sinds 2005 geen winst meer behaald. Met het specialisten-werk dat Van der Moolen deed was nauwelijks meer geld te verdienen.

De VEB is van mening dat het werken aan een mogelijke doorstart van de onderneming prioriteit heeft in het belang van iedereen die betrokken is bij het handelshuis. Op korte termijn zal het huidige management, dat voorlopig wordt ingevuld door de leden van de rvc, allereerst oplossingen moeten verzinnen voor het gebrek aan liquiditeit. Parallel daaraan moet worden bepaald wat nu de nieuwe kernactiviteit van VDM wordt die het Amsterdamse bedrijf weer levensvatbaar moet maken. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van 2009 meldde de toenmalige directie dat zij ging inzetten op het handelen voor eigen rekening. Dat biedt mogelijk perspectieven voor een in afgeslankte vorm doorgestart Van der Moolen.

Medio september houdt VDM een buitengewone aandeelhoudersvergadering om aandeelhouders tekst en uitleg te geven over de precaire situatie waarin het terecht is gekomen. De VEB gaat er van uit dat het bestuur aangeeft of VDM een doorstart kan maken en op welke peilers de levensvatbaarheid zal worden gestoeld. De VEB stelt een besluit over enige juridische actie uit tot na deze buitengewone aandeelhoudersvergadering. Jan Maarten Slagter:"Onze primaire focus is een mogelijke levensvatbare toekomst voor het bedrijf in afgeslankte vorm. Zolang er een kans is op behoud van aandeelhouderswaarde, richten we ons daar op."

Vereniging van Effectenbezitters

Bent u aandeelhouder Van der Moolen? 

Dan wil de VEB graag met u in contact komen.