VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Buitenlandse beleggingen in vastgoed trekken aan

De netto-verkopen op de Nederlandse vastgoedmarkt zijn de afgelopen maanden weer aangetrokken. Dat blijkt uit cijfers van de eerste vijf maanden van 2009 over de vastgoedmarkt, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag op basis van betalingsbalanscijfers.

Niet alleen Nederlandse, maar ook buitenlandse partijen blijken verantwoordelijk voor de stagnatie op de vastgoedmarkt. De netto-aankopen van Nederlands vastgoed door buitenlandse vastgoedbeleggers trokken in april en mei weer aan.

In mei kochten buitenlanders voor 171 miljoen euro aan onroerend goed in Nederland, het hoogste bedrag sinds oktober 2008. In dezelfde maand daalden de verkopen naar een dieptepunt van 36 miljoen euro. Dit was volgens DNB de tweede maand op rij dat de netto-aankopen, ofwel de aankopen min de verkopen, herstel lieten zien.

In de eerste vijf maanden van dit jaar kochten niet-ingezetenen in totaal voor bijna 400 miljoen euro aan Nederlands onroerend goed. Een jaar eerder was dit nog ruim 900 miljoen. Omdat de verkopen nog harder daalden, nam het per saldo geïnvesteerde bedrag met 350 miljoen euro toe.