VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMT zoekt partners voor versterken kas

Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT) heeft het afgelopen halfjaar het verlies met 16 procent zien oplopen tot 9,4 miljoen euro. Het bedrijf heeft meer kosten moeten maken voor de verdere ontwikkeling van zijn belangrijkste medicijn Glybera en voert gesprekken met potentiële partners om middels samenwerkingsverbanden de kas te versterken.

Dat blijkt donderdag na publicatie van de resultaten.

Het gentherapiebedrijf is bezig met de pre-registratie van Glybera, een middel dat helpt bij het aanmaken van het enzym LPL. Bij patiënten die dit enzym niet of onvoldoende aanmaken in de spieren, ontstaan vetophopingen in het lichaam. Dat lijdt vaak tot ontsteking van de alvleesklier, waaraan uiteindelijk 30 tot 40 procent van de patiënten overlijdt.

In Europa en Noord-Amerika heeft het bedrijf met deze therapie een potentiële patiëntenkring van zo'n 6000 mensen. Behandeling kan de onderneming, zelfs voor het geringe aantal patiënten bij enige tonnen per persoon, op termijn honderden miljoenen winst opleveren.

AMT wil de aanvraag voor Glybera in de tweede helft van 2009 indienen bij de Europese toezichthouder.
Door de kostbare onderzoeken had het bedrijf eind juni 25 miljoen euro in kas, tegenover 34 miljoen euro eind 2008.

Samenwerkingsverbanden
Om de kas te versterken voert AMT gesprekken met potentiële partners over samenwerkingsverbanden. Het gaat om verschillende producten in de pijplijn van AMT, waarvoor het bedrijf vermoedelijk kapitaal te kort komt om ze op de markt te brengen.

Gedacht moet worden aan middelen voor Hemophilia B, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Duchenne. Welke vorm de beoogde samenwerkingsverbanden zullen krijgen, is nog niet te zeggen.

Eerst kas aanvullen
Topman Sander van Deventer hoopt allereerst op een betaling vooraf, om de kas van het bedrijf aan te vullen. Een scenario waarin een andere partij een belang neemt in AMT, heeft niet zijn eerste voorkeur, maar wordt ook niet uitgesloten.

Verder tonen andere bedrijven volgens de bestuursvoorzitter interesse in de expertise en technologie van AMT. Waar dit toe zal leiden kon Van Deventer nog niet zeggen. De bestuursvoorzitter meldde wel dat hij een rol van uitsluitend producent niet ziet zitten.
De topman verwacht in de tweede helft van het jaar met verschillende mededelingen te komen.

Ten slotte meldt het bedrijf dat de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter vlot verloopt. AMT zoekt een opvolger voor bestuursvoorzitter Ronald Lorijn die per 1 februari van dit jaar vertrok.