VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Britse toezichthouder onderzoekt overname ABN Amro door RBS

De Financial Services Authority gaat onderzoek doen bij RBS naar de overname van ABN Amro. De Britse toezichthouder wil vooral nagaan of de leiding van RBS goed inzicht heeft gehad in zijn eigen risicosystemen.

Royal Bank of Scotland meldde het onderzoek van de Britse financiële waakhond (FSA) in een voetnoot in zijn onlangs gepubliceerde halfjaarcijfers. Vorige week rapporteerde RBS een verlies van een miljard pond in de eerste helft van 2009.

De bank laten weten dat de FSA een onderzoek doet naar de emissies die RBS in 2007 en 2008 heeft gedaan, deels om de overname van ABN Amro te bekostigen. Van de totale overnameprijs van ruim eur 70 mrd nam RBS meer dan 15 mrd voor zijn rekening.

Volgens bronnen van de  zou het onderzoek zich vooral toespitsen op de claim emissie van BP 12 mrd, zes maanden na de overname van ABN Amro. Al voor de kapitaalsinjectie zou duidelijk zijn dat deze onvoldoende zou zijn om de gigantische waardedaling in de portefeuille met rommelkredieten op te vangen.

RBS boekte over 2008 een recordverlies van eur 31 mrd en is inmiddels voor 70 procent eigendom van de Britse overheid. Volgens de bestuursvoorzitter Hester is de helft van dat verlies afkomstig van ABN Amro. Minister van financiën, Alistair Darling, noemde de overname van ABN Amro 'desastreus'.

De FSA heeft de bevoegdheid om bedrijven te dwingen hun balans te versterken. Als dit niet owrdt opgevolgd kan een boete volgen.

Ook bij Fortis onderzoek
RBS is niet als enige consortiumpartner onderwerp van onderzoek. In Nederland heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam naar de gang van zaken bij Fortis vanaf 2007. Resultaten van dit onderzoek worden in december verwacht.