VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aanvulling op 'Prijsschieten met supertrackers' uit Effect 17

Het artikel "Prijsschieten met supertrackers" in Effect 17 van 22 augustus 2009 behandelt een leveraged en een short ETF van Lyxor op de AEX.


Het oorspronkelijke artikel:


Aanvulling:
Leveraged en short ETFs zijn zo gestructureerd dat het lastig is om op de wat langere termijn winst op deze producten te behalen. Zo verdubbelt de Lyxor Lev AEX het dagresultaat van de AEX. Dit is een wezenlijk verschil met het verdubbelen van een week-, maand- of jaarresultaat.

Het rekenvoorbeeld in de tabel bespreekt een index die begint op een stand van 100 euro, daalt naar 95 en vervolgens weer herstelt naar 100 euro. Gevoelsmatig zouden zowel de short ETF als de leveraged ETF aan het einde van de rit ook weer op 100 euro moeten eindigen. Dit is echter niet het geval.

Aan het einde van de aankoopdag doen beide producten wat er van ze wordt verwacht: de leveraged ETF daalt twee keer zo sterk als de index, terwijl de short ETF wint wat de index verliest. Maar waar de index zich op de tweede dag volledig herstelt, gebeurt dit bij de ETFs slechts ten dele. De hefboom baseert zich namelijk op de procentuele verandering van de index. De leveraged ETF stijgt dus met twee keer 5,26% op een basis van 90 euro, en niet met twee keer vijf euro.

In de praktijk komen kleine fluctuaties veel voor. Ook als een index zich duidelijk een bepaalde richting op beweegt, zullen er dagen zijn waarin de koers tegen de trend in gaat, hetgeen het rendement voor leveraged en short ETFs behoorlijk kan drukken. Deze instrumenten zijn dus vooral geschikt voor beleggers die op korte termijn een bepaalde uitslag van een index verwachten en niet voor beleggers die op basis van een langetermijnvisie willen handelen.

Lees voor meer verdieping: