VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vastgoed molensteen om nek BAM

In vrijwel alle markten waarin BAM opereert is momenteel sprake van krimpende volumes, toenemende concurrentie en aanzienlijke prijsdruk. Maar vooral de malaise in de vastgoedsector hangt het bouwbedrijf als een molensteen om de nek.

‘De marktomstandigheden laten geen ruimte om de resultaten uit de topjaren 2007 en 2008 te evenaren', schrijft BAM in een toelichting op de halfjaarcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde.

Dat is zuinig uitgedrukt, aangezien de nettowinst in de eerste helft van dit jaar met bijna 70 procent daalde tot 41,9 miljoen euro, in vergelijking met 131 miljoen euro een jaar eerder. De omzet daalde minder scherp: van 4,2 miljard euro naar 4,1 miljard euro.

De winstdaling is vooral het gevolg van het verlies bij de vastgoeddivisie van 36,8 miljoen euro. Daar werd in de eerste helft van vorig jaar nog een winst geboekt van 52,9 miljoen euro.

BAM zette geld opzij voor dalende verkoopprijzen in Nederland en nam een voorziening van 18,5 miljoen euro om lager dan verwachte opbrengsten van projecten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland op te vangen.

Vertrouwen
Maar BAM ziet in de verte lichtpuntjes en geeft aan dat het de woningmarkt in Nederland, ten opzichte van het dieptepunt in de eerste maanden van 2009, voorzichtig ziet herstellen. Bovendien meldt de bouwer vertrouwen in de toekomst te hebben, vanwege het structurele tekort aan goede woningen op de Nederlandse woningmarkt.

Beleggers reageerden donderdagochtend met minder optimisme. Het aandeel BAM duikelde na opening van de beurs meteen omlaag, om in de loop van de ochtend een dieptepunt van min 8,5 procent aan te tikken op 7,25 euro. Rond het middaguur was de pijn wat verzacht en noteerde het aandeel nog een verlies van 4 procent op 7,60 euro.

Verkochte woningen
In het eerste halfjaar verkocht het bouwbedrijf 715 woningen uit eigen ontwikkeling, tegen circa 1.600 woningen in de eerste helft vorig jaar. Naar verwachting zal op jaarbasis het aantal woningverkopen uit eigen ontwikkeling op circa 1.500 uitkomen. Ter vergelijking: in 2008 waren dat er 3.231 en in 2007 5.334.

Wat betreft de nettowinst, mikt het bedrijf voor dit jaar op een bedrag tussen de 100 en 120 miljoen euro en een omzet van 8,3 miljard euro. In 2008 haalde BAM nog een nettowinst van 162 miljoen euro op een omzet van 8,8 miljard euro.Gerelateerde artikelen