VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wereldwijde afname luchtvaart en scheepsverkeer raakt Hitt

Het gematigd optimisme dat Hitt begin dit jaar nog aan de dag legde ten aanzien van de financiële crisis, is verdwenen. Nadat de producent van verkeersbegeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart, in mei en juli al winstwaarschuwingen gaf en vijftien banen schrapte, zijn in augustus nog eens tien mensen ontslagen.

Dat blijkt dinsdag uit het halfjaarverslag van de Apeldoornse onderneming.

De gevolgen van de crisis zijn inmiddels duidelijk voelbaar. ‘We merken ontwikkelingen in de economie doorgaans met een jaar vertraging', zegt financieel directeur John van Asperen. Vooral de grote afname van lucht- en scheepvaartverkeer doet pijn.

In de eerste zes maanden van dit jaar werd een verlies geboekt van 0,9 miljoen euro. In de eerste helft van 2008 boekte het bedrijf nog een winst van 4,2 miljoen euro.

Afname van lucht- en scheepsverkeer betekent minder 'congestie' en juist bij drukte worden HITT's systemen gevraagd. Verder merkt HITT dat lopende projecten door klanten worden vertraagd, als bijvoorbeeld verkeerstorens niet worden opgeleverd.

Omzet hoger
De omzet van Hitt steeg wel, van 13,1 miljoen vorig jaar tot 16,4 miljoen in de eerste helft van 2009. De omzet steeg voornamelijk als gevolg van de voortgang op groter projecten. Hierdoor namen de kosten van materiaal en uitbesteed werk echter ook toe. Er was bovendien een toename in minder winstgevende projecten waardoor het nettoresultaat verslechterde.

Ook de personeelskosten stegen. De reorganisatiekosten voor het ontslag van medewerkers kwamen uit op 0,6 miljoen euro. Hitt sluit niet uit dat meer personeel moet vertrekken, maar op dit moment is dat niet aan de orde.

Het bedrijf, dat de orderportefeuille met euro 1,2 miljoen euro zag dalen naar euro 32 miljoen, geeft gezien de onzekere economische situatie geen verwachting voor het hele jaar af.Gerelateerde artikelen