VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nervositeit onder beleggers neemt toe in traditioneel slechte beursmaand

Waar tradities op de beurs door de financiële crisis niet langer vanzelfsprekend zijn, lijkt de reputatie van de maand september als slechtste beursmaand juist versterkt.

Door de val van Lehman Brothers bijna een jaar geleden en de gevolgen die dat voor de beurzen had, was de herfstmaand in 2008 een van de heftigste ooit.  

Ook dit jaar lijkt de maand september zijn reputatie als slechtste beursmaand serieus te nemen. Na de aanhoudende rally van het afgelopen half jaar kleuren de beurzen deze week flink rood.

waar dalingen van de index tot 7 procent te noteren vielen. Maar ook op Wall Street dalen de koersen over de hele linie nu al drie dagen op rij. De AEX-index staat inmiddels weer drie procent lager dan de 300-puntengrens die vorige week werd geslecht.

Positieve berichten
Paradoxaal genoeg dalen de koersen op het moment dat de hoeveelheid positieve economische data toeneemt. Eerder waren er gunstige berichten over het einde van de recessie in Duitsland en Frankrijk en de stabiliserende huizenprijzen in de Verenigde Staten. Deze week werd bekend dat de industriële bedrijvigheid in de VS voor het eerst in anderhalf jaar is gegroeid.

Een halfjaar geleden zou dergelijk nieuws tot forse koerssprongen geleid hebben. Sterker nog, de kleinste tekenen van herstel hebben de beurzen sinds maart met circa vijftig procent op gedreven.

Manisch sentiment
Waarom reageren beleggers dan nu zo pessimistisch?

Een aantal redenen ligt voor de hand. De eerste ligt in de enorme daling van de beurs deze winter. De bijna-ineenstorting van het financiële systeem had het manische sentiment op de beurzen verergerd. De koersen sloegen wellicht door naar beneden. Een positieve correctie leek op zijn plaats gezien de intrinsieke waarden die beursfondsen nog steeds vertegenwoordigden.

Daarnaast hebben ondernemingen en financiële markten afgelopen zes maanden kunnen profiteren van robuust overheidsingrijpen. Kapitaalinjecties, lastenverlichting en versoepeling van sociale maatregelen hebben miljarden gekost en ondertussen bedrijven lucht gegeven.

Stimuleringspotjes leeg
Maar dat geld is nu voor een behoorlijk deel besteed. In de VS zijn de stimuleringsmiljarden voor de bankensector zo goed als op en beleggers vrezen dat banken het opnieuw moeilijk krijgen nu ze op eigen benen moeten staan. Voor een aantal grote spelers zal dit weinig problemen opleveren.

Zo hebben Goldman Sachs en Bank of America al laten weten dat ze een deel van de eerdere staatssteun willen terug betalen om zo weer baas in eigen huis te worden.

Tweede ronde effect
Maar dit zijn de uitzonderingen. De meeste banken in de VS hebben te lijden onder het tweede ronde effect: bedrijven die leningen en aflossingen niet meer kunnen betalen. Het zijn de financials die in de VS flinke koersklappen krijgen.

Nederlandse banken houden intussen terdege rekening met meer tegenvallers op dit vlak. ABN Amro, Rabobank, ING, Fortis Bank, Van Lanschot en NIBC hebben hun stroppenpot in totaal met euro vier miljard gevuld.

Beleggers niet gerust
Banken hebben verliezen ingecalculeerd maar beleggers lijken niet gerust op een doorstart van de afgelopen beursrally. Groene scheuten, tekenen van pril herstel, zijn niet meer voldoende voor optimisme aan de vooravond van de verjaardag van het faillissement van Lehman Brothers.

Het lijkt nu het slechte nieuws dat het sentiment bepaalt. Zoals dit: de verkooptransacties van insiders (bestuurders) van beursgenoteerde bedrijven is . Toen bereikte de Dow Jones Index een piek van meer dan 12.000 punten. Nu staat diezelfde index op circa 9.500 punten.