VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggen in Amerika goedkoopst via Lynx en Today's Brokers

Nederlanders die willen beleggen in Amerika zijn het voordeligst uit via Lynx en Today's Brokers. Rabobank rekent de hoogste kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de VEB naar de kosten van beleggen in Amerika via Nederlandse brokers.

De tarieven die de Nederlandse markpartijen rekenen hangen af van de omvang van de order. Daarom is bij de vergelijking gekeken naar de kosten voor orders van 6.000, 12.000 en 40.000 dollar, waarbij is uitgegaan van een aandeel ter waarde van 40 dollar. Van de uitkomsten is het gemiddelde berekend.

Duurste en goedkoopste brokers: 

Lynx en Today's weten de kosten te drukken doordat ze het Amerikaanse platform van Interactive Brokers aanbieden.

Bij deze Nederlandse ‘resellers' is het tarief voor het verhandelen van Amerikaanse aandelen één dollarcent per aandeel, met een minimum van 6 dollar en een maximum van 1 procent van het orderbedrag.

Opbouw tarieven:Speculeren
Bij aandelen met lage koersen worden Lynx en Today's snel minder voordelig. Wie bijvoorbeeld 6.000 aandelen van 1 dollar koopt, betaalt maar liefst 60 dollar voor de transactie, de maximale 1 procent.

Nu zijn aandelen met koers rond 1 dollar vaak zeer speculatief, om van nog goedkopere pennystocks maar te zwijgen. Zeer actieve speculanten in dit soort aandelen, zijn op dit vlak al snel voordeliger uit bij E*Trade Global Trader en ING.

Met daarbij de kanttekening dat bij ING in de meeste pennystocks niet kan worden gehandeld, maar hoofdzakelijk in fondsen uit de S&P500.

Bij Alex en BinckBank is op dit vlak meer mogelijk, daar is handel in vrijwel alle aandelen mogelijk. De belegger dient zich dus goed af te vragen voor welke bedragen en in welke aandelen hij wil gaan beleggen.

Rechtstreeks in VS beleggen
Een Nederlandse belegger kan er ook voor kiezen om zelf direct een beleggingsrekening te openen bij een Amerikaanse bank of aandelenbroker.
 
De concurrentie in de VS is heftiger dan in Nederland en meer op prijs gericht. Bij de Amerikaanse brokers ligt het gemiddelde kostenniveau dan ook een stuk lager dan bij de Nederlandse aanbieders.

Nadelen
Er kleven wel nadelen aan rechtstreeks in Amerika beleggen: er zal altijd geld moeten worden overgemaakt naar een rekening in het buitenland, eventuele vragen en problemen kunnen alleen in het Engels worden beantwoord en vanwege het tijdsverschil vaak alleen als het hier laat in de middag of avond is. Bovendien zitten de handelsplatforms waarop men de orders moet ingeven soms ingewikkeld in elkaar.

Duurder
Beleggen op buitenlandse beurzen kost bij traditionele Nederlandse banken doorgaans meer dan beleggen op de beurs van Amsterdam. Alleen bij ING is - sinds de nieuwe tariefstructuur na het samengaan met de Postbank - het kopen en verkopen van een aandeel Coca Cola of Microsoft in New York even duur als dat van een aandeel Akzo of Philips in Amsterdam.

De VEB doet jaarlijks onderzoek naar de kosten die de verschillende brokers in Nederland hanteren. Bekijk de resultaten van eerder onderzoek hier: 


Uitkomsten bij orders van verschillende omvang:$6.000


$12.000
$40.000