VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote kostenverschillen bij beleggen op Amerikaanse beurzen

Aandelenbeleggers op Amerikaanse beurzen kunnen tot tien keer duurder uit zijn, afhankelijk van de partij die de order uitvoert.

Dat blijkt uit onderzoek van de VEB naar de kostenstructuren voor beleggen in aandelen op de Amerikaanse effectenbeurzen. Daaruit blijkt dat de verschillen tussen de verschillende marktpartijen zeer groot zijn.
 
De VEB rekende de kosten door van drie verschillende orders voor een tiental in Nederland opererende banken en brokers.
 
Lynx en Today's voordelig, SNS duurst
Lynx en Today’s blijken in deze situaties de voordeligste brokers. ING is van de traditionele grootbanken de meest voordelige keuze. Sinds de nieuwe tariefstructuur na het samengaan met de Postbank is het laten uitvoeren van een order in een aandeel uit de S&P 500 zoals Coca Cola of Microsoft even duur als een order in een fonds uit de AEX in Amsterdam. SNS Bank berekent de hoogste kosten voor beleggingen in de Verenigde Staten.
 
 
Het onderzoek
Gekeken is naar de tarieven die de Nederlandse marktpartijen momenteel aanbieden voor een drietal orders van verschillende omvang. Omdat enkele partijen het tarief vaststellen op basis van het aantal aandelen, is uitgegaan van een aandeel dat 40 dollar per stuk kost, wat ongeveer het gemiddelde is van de aandelen in de Dow Jones Index.
 
 
Vereniging van Effectenbezitters