VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oud-bankiers mengen zich in debat over excessieve bonussen

Klagen over de bonuscultuur; het lijkt iets van alle tijden, toch is een nieuwe trend aan het ontstaan. Niet alleen politici, ook oud-bankiers doen er tegenwoordig aan mee. Nieuwste deelnemer: voormalig topman van ABN Amro, Rijkman Groenink.

Bonussen die risicovol gedrag uitlokken moeten verboden worden, zo zegt Groenink maandag in een interview met de Britse zakenkrant . Groenink, die zelf 26 miljoen euro overhield aan de verkoop van ABN Amro, spreekt dan ook zijn steun uit voor overheidsingrijpen om de excessieve bonuscultuur in de financiële sector aan banden te leggen.

Internationale criteria
Dit in navolging van de ministers van financiën van de belangrijkste industrielanden ter wereld, die afgelopen weekend hebben besloten dat de bonus van een bankier in hoge mate aan internationale criteria onderhevig wordt.

Een plafond, zoals Nederland en Frankrijk graag hadden gezien, komt er niet. Desondanks hoopt Groenink dat het lukt om bonussen die risicovol gedrag stimuleren uit te bannen.

Over de bonussen die de oud-bankier zelf opstreek, na de verkoop van ABN Amro, is hij kort. Die moeten buiten deze discussie blijven, omdat ze niet het gevolg waren van risicovol gedrag. De aandeelhouders van RBS, Fortis en Santander kozen er zelf voor om ABN Amro te kopen, aldus Groenink.

G20
De ministers van financiën van de belangrijkste industrielanden ter wereld hebben afgelopen weekend in Londen besloten dat bonussen over meerdere jaren moeten worden uitgesmeerd en een gegarandeerde bonus mag niet voor langer dan één jaar gelden. Bovendien moeten banken in staat zijn een bonus terug te vorderen als die met kennis achteraf, onterecht blijkt uitbetaald.

De ministers waren bij elkaar ter voorbereiding op de bijeenkomst van G20-wereldleiders eind deze maand in het Amerikaanse Pittsburgh. De details van de bonusvoorwaarden zijn nog niet vastgelegd.

Weer op oude niveau
De discussie over bonussen is opgelaaid, nu blijkt dat Amerikaanse bankiers op dit vlak al weer bijna op hun oude niveau zitten.

Uit onderzoek van het Amerikaanse (IPS), wordt duidelijk dat een Amerikaanse bankdirecteur momenteel 319 keer meer verdient dan de gemiddelde werknemer. Daarmee is de loonkloof ongeveer gelijk aan een jaar geleden.

'Misdadig'
Voormalig Fortisbestuurder en topbankier Karel de Boeck noemde het bonussysteem in de financiële wereld afgelopen vrijdag nog . Waar de focus uitgaat naar de hoge beloningen van bestuurders, zijn het volgens hem de handelaars in financiële producten die de hoogste bonussen opstrijken.

Opvallend genoeg verwijst de Belg daarbij naar een bank - niet Fortis - waar de bonussen meer middelen opslorpten dan er overbleven voor de bank. 60 procent van de winst van de marktenafdeling werd aan bonussen besteed.

Ze werden volgens De Boeck bovendien meteen uitbetaald en wegens onrust over een nakende overname direct ook gegarandeerd voor het jaar nadien. De verwijzing naar de overname suggereert dat de bank in kwestie ABN Amro is.

Toevallig dat juist de oud-topman van Fortis zich nu mengt in deze discussie.