VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topbankiers: discussie richt zich te eenzijdig op bonussen

De exorbitant hoge bonussen van bankiers blijven onderwerp van gesprek. Dit keer aangezwengeld door topbankiers zelf.

Enkele bankiers zijn dinsdag in de verdediging geschoten na de recente en aanzwellende geluiden dat politici de bonussen in de bankwereld willen aanpakken.

'We zijn tegen een absoluut plafond voor beloningen', zei Walid Chammah, een hoge bestuurder bij de Amerikaanse bank Morgan Stanley tijdens een tweedaagse bankenconferentie in Frankfurt.

Volgens bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank, kunnen banken moeilijk zeer goede bankiers laten lopen. 'De strijd om talent is volop aan de gang. De vraag of we iets geleerd hebben, richt zich te veel op de bonussen en laat andere aspecten onderbelicht.'

Herstel vertrouwen
Topbestuurders van een aantal van 's werelds grootste banken zijn bijeengekomen om te praten over in de bankensector. Het is bijna een jaar geleden dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers omviel als gevolg van de financiële crisis. Het vertrouwen in de financiële wereld is sindsdien tanende. 

De kritiek op banken neemt de laatste tijd weer toe. Met name de bonuscultuur wordt wereldwijd op de korrel genomen.

Internationale criteria
De ministers van financiën van de belangrijkste industrielanden ter wereld besloten afgelopen weekend dat de bonus van een bankier in hoge mate aan internationale criteria onderhevig wordt.

Zo moeten bonussen over meerdere jaren worden uitgesmeerd en een gegarandeerde bonus mag niet voor langer dan één jaar gelden. Bovendien moeten banken in staat zijn een bonus terug te vorderen als die met kennis achteraf, onterecht blijkt uitbetaald.

De ministers waren bij elkaar ter voorbereiding op de bijeenkomst van G20-wereldleiders eind deze maand in het Amerikaanse Pittsburgh. De details van de bonusvoorwaarden zijn nog niet vastgelegd.

Risico uitlokken
In een reactie daarop zei voormalig topman van ABN Amro, Rijkman Groenink maandag dat bonussen die risicovol gedrag uitlokken moeten worden .

Ook voormalig Fortisbestuurder en topbankier Karel de Boeck sprak zich uit tegen het het bonussysteem in de financiële wereld, dat hij afgelopen vrijdag noemde. Waar de focus uitgaat naar de hoge beloningen van bestuurders, zijn het volgens hem de handelaars in financiële producten die de hoogste bonussen opstrijken.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net