VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Frauderende Wessanen-dochter pompte omzet kunstmatig op

De top van Wessanen-dochter ABC heeft de eigen omzet stelselmatig te rooskleurig voorgesteld. In 2008 lukte het de Amerikaanse drankenproducent niet om geld te verdienen, terwijl er wel een brutowinstmarge van tien procent aan het moederbedrijf werd gerapporteerd.

Dat zei bestuursvoorzitter Frans Koffrie van Wessanen tijdens de ingelaste aandeelhoudersvergadering dinsdag.

Eerder was al bekend geworden dat er ‘onregelmatigheden' waren ontdekt in de boekhouding van American Beverage Corporation (ABC). Volgens ceo Koffrie was het eigen vermogen door deze fraude gerapporteerd.
Nu blijkt dat de inmiddels weggestuurde top van ABC de volumes stelselmatig te hoog heeft voorgespiegeld. " We dachten dat ebitdamarges van 10 procent gehaald werden. In werkelijkheid was dit nul procent," aldus Koffrie. Wessanen hoopt het onderzoek naar de fraude bij de dochter binnen twee tot drie weken af te ronden.

Forse vertraging afstoten Amerikaanse delen
De fraude bij ABC heeft de voorgenomen verkoop van de drankenfabrikant ernstig vertraagd, tot wel ‘twaalf maanden', aldus president-commissaris Durk Jager. Hij blijft hopen op verkoop in 2010.

Afgaande op uitspraken van de New Yorkse retail specialist Burt Flickinger (SRC Group) . 'Na boekhoudkundige malversaties duurt het minimaal twee jaar na het oplossen van de problemen voordat een koper zich aan dient.' In dat geval zou ABC tot minimaal de herfst van 2011 bij Wessanen blijven.

Die andere Amerikaanse dochter, distributeur Tree of Life, moet eerder verkocht zijn. Interim-ceo Koffrie rekent op verkoop in 2009, maar president-commissaris Jager is al blij als het onderdeel eind februari is verkocht. Eind februari loopt het jaarcontract af van tussenpaus Koffrie. De verkoop van Tree of Life lijkt zijn piece de resistance te zijn.

'Te pijnlijk'
Voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering had de Wessanen-top de fraude bij ABC indirect toegeschreven aan de weggestuurde topman Veenhof. Zijn ontslag stond centraal tijdens de ontmoeting met beleggers.

Lees:

Waar vooraf duchtig met modder was gegooid, wilde bestuur en commissarissen nu niet veel verder uitweiden over de redenen van het ontslag van topman Veenhof. ‘Te pijnlijk voor hem,' aldus Durk Jager.

Over het waarom van het wegsturen van Veenhof kwam daarom geen bevredigend antwoord. Wel werd duidelijk dat hij in de ogen van de externe toezichthouders te weinig haast zou hebben gemaakt met de verkoop van de Amerikaanse activiteiten en het versterken van de positie in Europa.

Desinvesteren is het makkelijkste wat er is, zei president-commissaris Durk jager. Komende tijd gaat leren of die stelregel ook geldt voor de Amerikaanse tak van Wessanen.