VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Greenspan: 'Nieuwe crisis volgt'

Een nieuwe financiële crisis is onvermijdelijk. Dat voorspelt de voormalige Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan woensdag in een interview met de BBC.

Aan zijn uitleg komt geen hogere wiskunde te pas: 'de menselijke natuur' is de oorzaak van het leed.

Greenspan: 'Alle crises zijn anders, maar ze hebben één ding gemeen: het onstuitbare talent van mensen om in tijden van voorspoed te denken dat die voorspoed nooit voorbij zal gaan.' Financiële hoogmoed leidt daardoor al eeuwenlang tot de val'.

Veranderen
'We zullen dus meer crises zien, tenzij iemand weet hoe we de menselijke natuur kunnen veranderen', aldus de Amerikaan, die eraan toevoegt dat de wereld ook de volgende crisis uiteindelijk zal weten te doorstaan.

Hij omschreef de huidige financiële crisis als een gebeurtenis, die eenmaal in de honderd jaar plaatsvindt en waarvan hij niet had verwacht die zelf mee te maken.
 

Grondlegger crisis
Greenspan wordt door veel critici gezien als een van de grondleggers van de huidige crisis. Door de rentetarieven in de Verenigde Staten jarenlang laag te houden zou hij het speculatieve gedrag dat de crisis heeft veroorzaakt, hebben gestimuleerd.

De voormalige baas van de Fed ontkende echter zelf verantwoordelijkheid te zijn; hij blijft hameren op de menselijke aard.
 
Amerikaanse rommelhypotheken
Greenspan zegt dat de huidige crisis is veroorzaakt door de Amerikaanse rommelhypotheken, maar dat zij ook had kunnen zijn veroorzaakt door iets anders. ‘Als het geen giftige leningen waren dan was er wel iets anders uit de hoge hoed getoverd.'
 
Volgens Greenspan is een nieuwe crisis te voorkomen als geldverstrekkers en regeringen samen fraude aanpakken en de kapitaaleisen voor banken worden verhoogd. Ondanks zijn rotsvaste overtuiging in economisch herstel, waarschuwde de voormalige Fed-baas dat protectionisme alsnog roet in het eten kan gooien.