VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe taak Wijers weinig benijdenswaardig

De beloningen van Shell-bestuurders vaststellen. Het is een weinig benijdenswaardige nieuwe taak, die Hans Wijers op zich neemt. Niet alleen omdat de bonussen in het bedrijfsleven wereldwijd onder het vergrootglas liggen.

Bij Shell is het op bonusgebied al twee jaar bal. De beloningscommissie, waar de topman van verfgigant AkzoNobel hoofd van wordt, is vrij .

Ruime interpretatie
Om vast te stellen of de top van het olieconcern zijn bonus definitief zou mogen ontvangen, vergeleek de commissie de afgelopen jaren de prestaties van Shell met die van vier concurrerende bedrijven. Als Shell in deze groep van vijf bij de top drie zou horen, zou dit de bestuurders een bonus opleveren. Tot twee maal toe kwam Shell echter op de voorlaatste plaats.

Geen bonus dus? Nee hoor, geen vuiltje aan de lucht, beoordeelde de beloningscommissie, snel de andere kant opkijkend. En dus werd beide keren ondanks de vooraf vastgelegde bepaling, gewoon overgegaan tot uitkeren.

Dit stuitte wereldwijd op veel onbegrip. Net als de salarisverhoging van acht procent die ceo Jeroen van der Veer in zijn laatste jaar bij Shell ontving. De toekenning van een retentiebonus aan bestuurders, terwijl die geenszins van plan waren om het bedrijf te verlaten, wekte eveneens beroering. het beloningsbeleid van Shell dan ook geschokt weg.
 
Saillant detail
Aan Hans Wijers nu dus de taak om bij Shell een meer geloofwaardig beleid neer te zetten. Saillant detail daarbij is dat de verfbaas niet zo lang geleden nog deed over beloningen.

‘Het beeld bestaat in de buitenwereld dat je alleen een bonus krijgt bij een buitengewone prestatie. Dat is niet zo. Het is een variabele beloning die hoger of lager kan uitvallen, maar gemiddeld wel wordt uitgekeerd', zo sprak hij in april tegen de Volkskrant.

Code Frijns
De eerste stap van Wijers en Shell om tot een reëel beloningsbeleid te komen, is overigens geen beste. Met het toetreden van de AkzoNobelbestuurder tot de commissie, lappen de twee meteen de code Frijns aan hun laars.

Daarin staat dat het voorzitterschap van de beloningscommissie niet wordt vervuld door de voorzitter van de raad van commissarissen, noch door een voormalig bestuurder van de vennootschap, noch door een commissaris die bij een andere beursvennootschap bestuurder is. Deze bepaling is opgenomen om te voorkomen dat bestuurders elkaar onderling royaal bonussen toebedelen.

Vertrek
Wijers verlaat voor de beloningscommissie een andere post bij Shell. Namelijk het lidmaatschap van de commissie die toezicht houdt op verantwoord ondernemerschap (corporate and social responsibility). Wijers werd eind vorig jaar benoemd tot lid van de raad van commissarissen bij het olieconcern.

De topman van AkzoNobel volgt op 1 oktober dit jaar de Brit Peter Jacobs op als hoofd van de beloningscommissie van het olieconcern.