VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stiglitz: 'Banken vormen nu groter probleem dan voor kredietcrisis'

De problemen in de financiële wereld zijn vandaag de dag groter dan in 2007, voor de uitbraak van de kredietcrisis. Dat zegt voormalig hoofdeconoom van de Wereld Bank Joseph Stiglitz.

Overheden wereldwijd, en de VS in het bijzonder, hebben volgens de econoom nagelaten het banksysteem te hervormen na de implosie van Lehman Brothers en de kredietcrisis. ‘De systeembanken zijn zelfs nog groter geworden', aldus Stiglitz.

De adviseur van het Witte Huis deed zijn uitspraken aan persagentschap Bloomberg.

Grote banken riskanter
Systeembanken zijn banken met een aanzienlijke omvang die, wanneer ze in de problemen komen, een crash van het financiële systeem kunnen veroorzaken. Dat doet Stiglitz concluderen dat ze een groter risico vormen voor de wereldeconomie dan in 2007, voor de crisis.

Stiglitz staat niet alleen met die stelling. Ook voormalig Fed-voorzitter Paul Volcker raadde de regering Obama eerder aan om de grote bankinstellingen aan te pakken.

Nog groter...
Een jaar na het kapseizen van Lehman Brothers zijn de activa van Bank of America alleen maar gegroeid. Die van Citigroup zijn intact gebleven. In Groot Brittannië heeft Lloyds Banking Group, voor 43 procent in handen van de overheid, de activiteiten van HBOS opgeslokt.

In Europa gebeurde hetzelfde met Fortis Bank, waarvan de Belgische en Luxemburgse activiteiten over gekocht werden door BNP Paribas.

Politiek
Volgens Stiglitz wordt de banksector om politieke redenen niet hard genoeg aangepakt. 'Momenteel wordt er niets significants gedaan, en in de banksector is het nog steeds business as usual.'

De econoom verwacht niet veel van de G20 top volgende week in Pittsburgh, waar ondermeer het probleem van de bankbonussen op de agenda staat. 'De overheid is heel terughoudend om de problemen aan te pakken, vooral in de VS, waar we miljarden in de sector hebben gepompt.

Lange periode van malaise
Stiglitz zei ook dat de wereldeconomie allesbehalve op het droge is. 'We staan aan de vooravond van een lange periode van economische malaise. Er zal groei zijn in de VS, maar niet genoeg om de bevolkingsaangroei te dragen. Wanneer de modale Amerikaan geen inkomen heeft, is het heel moeilijk voor te stellen hoe de VS de vraag zal genereren die de wereldeconomie nodig heeft.' De VS zit bovendien in een uiterst moeilijk parket om de monetaire stimuli een halt toe te roepen, meent de econoom.