VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amsterdamse beurs trekt zich weinig aan van Prinsjesdag

Beleggers laten zich weinig gelegen liggen aan de plannen en verwachtingen die de regering op Prinsjesdagen presenteert. Het sentiment dat opklinkt uit Troonrede en Miljoenennota is niet terug te vinden op de beurs.

Dat blijkt uit een vergelijking van de koersbewegingen op de Amsterdamse beurs ten tijde van de laatste negen keer Prinsjesdag.

Als de Amsterdamse beurs (gedeeltelijk) door sentimenten gedreven wordt, dan in ieder geval niet door de jaarlijkse besluitenbundel in politiek Den Haag. Positieve verhalen op Prinsjesdag, hoogtepunt van het parlementaire jaar, zijn niet terug te vinden in de beursgraadmeter AEX: Sombere vooruitzichten zorgen niet voor negatievere uitkomsten in de doorgaans sombere beleggersmaand september.

Neem 18 september 2001, de Prinsjesdag die precies een week na 9-11 viel. De beurs dook in die week van de 18de flink in het rood, maar op Prinsjesdag steeg de AEX met 0,26 procent. En dat terwijl toenmalig opsteller van de Miljoenennota, Wim Kok, met sombere vooruitzichten komt. Een periode van hoogconjunctuur is achter de rug, de werkloosheid gaat stijgen en economische groei neemt af.


In 2004 staat de vlag er inmiddels weer anders voor. De dan dienende minster van Financiën Zalm, nu nog steeds actief in de financiële sector, laat weten dat de economie de draai heeft gemaakt en uit het dal klimt. De economische vooruitzichten voor het volgend jaar zijn gunstig. Beleggers gapen en zetten de AEX die dag 0,65 procent hoger.

De beste Prinsjesdag op de beurs in de laatste tien jaar is die van 2007. De AEX stijgt op dinsdag 18 september met 1,53 procent. Ter herinnering: die dag was de eerste keer dat minister Bos liet weten dat de aanzwellende kredietcrisis wel eens effect zou kunnen hebben op de economie en overheidsfinanciën.

In 2008 sprak Bos over een economie " die tegen een stootje kan". Beleggers hadden zojuist Lehman Brothers zien instorten en duwden de AEX met bijna vier procent omlaag.

En dus
Misschien laat deze summiere vergelijking van cijfers zien dat het beursgenoteerde bedrijfsleven in Nederland voor hun activiteiten vooral afhankelijk is van het buitenland. En dat het overgrote deel van de aandelen in buitenlandse handen is, geen mensen die om twee uur 's middags klaar zitten voor de Troonrede. En wellicht is de band tussen bedrijfsleven en politiek inderdaad niet erg hecht, zoals recent geopperd.

Zeker is in ieder geval dat beleggers zich niet laten verrassen door nieuws op de derde dinsdag van september. Dat hoeft ook niet want de plannen lekken in de regel voortijdig al uit. In de laatste tien jaar gebeurde dat vijf keer.

Bovendien strooien bewindslieden hun maatregelen in de weken die voorafgaan al ruimhartig rond in de journalistiek. Als het kabinet een beursgenoteerd bedrijf zou zijn, had het menig boete kunnen incasseren van de AFM.

En ook dit jaar- het jaar waarin overheid en beursgenoteerd bedrijfsleven financieel sterk verstrengeld zijn- lekte de Rijksbegroting voor komend jaar uit. Het is de somberste begroting sinds de Tweede Wereldoorlog. Maar beleggers hadden het nieuws al verwerkt. Zij beantwoorden de gitzwarte verhalen met een indexstijging van bijna een half procent.