VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Niet zo enthousiaste Bernanke: 'recessie waarschijnlijk voorbij'

De recessie in de Verenigde Staten, die in december 2007 begon, is op dit moment ‘zeer waarschijnlijk' voorbij, maar de economie zal ‘nog een tijd erg zwak aanvoelen'. Dat zegt de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), Ben Bernanke.

De Fed-voorzitter deed zijn uitspraken na afloop van een toespraak die gehouden was om stil te staan bij het faillissement van Lehman Brothers een jaar geleden. De val veroorzaakte grote paniek en stortte de wereld in een diepe economische crisis.

Erg enthousiast toonde Bernanke zich niet over het prille herstel. Hij benadrukte dat hij zijn vaststelling ‘vanuit een technisch perspectief' doet en dat Amerikanen nog enige tijd zullen lijden onder de economische neergang.

Werk
Daarmee doelt de Fed-voorzitter met name op werkgelegenheid. ‘Veel mensen zullen blijven merken dat hun baanzekerheid en het type werk dat ze wel of niet hebben, niet zal zijn hoe ze dat zouden wensen.'

Al eerder zei Bernanke dat de Amerikaanse werkloosheid tot ver in 2010 zal stijgen en boven de 10 procent zal uitkomen. Dat cijfer valt in werkelijkheid hoger uit, Amerikanen die langer dan vier weken niet meer naar werk hebben gezocht worden bijvoorbeeld niet meer geteld als werkloos.

De Amerikaanse werkloosheidsgraad klom in augustus tot 9,7 procent, het hoogste niveau in 26 jaar.

'Bemoedigende' signalen
De Fed-voorzitter liet weten dat hij ‘bemoedigende' signalen heeft opgevangen voor de Amerikaanse banken. Zij zijn minder afhankelijk van de speciale programma's die door de Federal Reserve werden opgezet tijdens de crisis.

In december 2007 raakte de Amerikaanse economie officieel in recessie. Het begin en einde van een recessie wordt vastgesteld op basis van cijfers. Na twee opeenvolgende kwartalen van krimp is officieel sprake van een recessie. Na een kwartaal groei is de recessie officieel ten einde.

Amerika volgt Canada, Duitsland en Frankrijk, die al eerder uit de recessie kwamen. Nederland is nog niet zo ver.