VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Massale zelfdodingen onder personeel France Telecom

Crisisoverleg bij France Telecom: het gaat niet goed met het personeel. De een na de ander pleegt zelfmoord. Sinds februari vorig jaar hebben liefst 23 stafmedewerkers zich van het leven beroofd.

Totdat de teller op 17 stond, was dat niet zo vreemd, meende het telecombedrijf. Het aantal zelfdodingen van werknemers lag immers niet hoger dan het landelijke gemiddelde van 16 op 100.000. Bij de onderneming werken toevallig 100.000 mensen.

Schokkend
De aard van de levensbeëindigingen is schokkend. Een 32-jarige medewerkster van de incassoafdeling sprong in bijzijn van collega's plotseling uit een raam op de vijfde verdieping van het gebouw in Parijs. Twee dagen daarvoor stak een technisch medewerker zichzelf met een mes in de buik tijdens een overplaatsingsgesprek.

De vele reorganisaties en de werkdruk binnen het voormalige staatsbedrijf, zouden het personeel tot wanhoop drijven. Eerder deze week nog werd een 53-jarige manager van een kantoor bewusteloos op de grond gevonden. Ze had een overdosis slaapmiddelen genomen nadat ze had gehoord dat ze voor de derde keer in een jaar tijd naar een andere uithoek van het land zou worden overgeplaatst.

Crisismaatregelen
Voor de Franse overheid is de maat vol. De Franse minister van Economische zaken Christine Lagarde eiste afgelopen weekend dat de directie van France Telecom onmiddellijk bijeen zou komen en doeltreffende maatregelen neemt.

Na crisisoverleg dinsdag, tussen topman Didier Lomard van het telecombedrijf en de Franse minister van Sociale Zaken Xavier Darcos, bracht France Telecom naar buiten dat het nu dan inderdaad maatregelen neemt om de afschuwelijke spiraal van zelfmoorden bij het bedrijf te stoppen.

Hulplijn
Een hulplijn voor depressieve werknemers en meer psychologische ondersteuning moeten meer zelfdodingen van medewerkers voorkomen. Verder gaat het bedrijf met de vakbonden en personeel praten over hoe om te gaan met stress op de werkplek.

Alle overplaatsingen binnen het bedrijf zijn bovendien ‘bevroren' tot 31 oktober, om mensen te beschermen die mogelijk psychisch kwetsbaar zijn en veranderingen niet aankunnen.

Permanente herstructurering
De vakbonden schrijven de zelfdodingen toe aan de permanente herstructurering van het bedrijf. ‘Van de ene op de andere dag horen werknemers dat ze worden overgeplaatst naar een locatie die zich 50 of 100 kilometer van hun huidige werkplek bevindt', legt een woordvoerder uit. ‘De vrouw die uit het raam sprong, was in korte tijd tweemaal met haar afdeling verhuisd en had net te horen gekregen dat er weer een reorganisatie ophanden was.'

De vakbonden eisen een parlementair onderzoek naar de reeks zelfmoorden. ‘De crisis bij France Telecom is een nationaal probleem', aldus Force Ouvrière en CFTC in een gezamenlijke verklaring.

Probleem voormalig staatsbedrijven
France Telecom was tot 1997 van de Franse staat. Maar sinds het bedrijf zelfstandig is en moet concurreren met andere telecombedrijven, wordt de bedrijfsstructuur grondig aangepast. Zo kan het gebeuren dat een technisch medewerker die voorheen op zijn gemak telefoonlijnen aanlegde, nu op een callcenter terechtkomt waar doelstellingen gehaald dienen te worden. Het personeel klaagt volop over de hoge werkdruk en over managers die geen oog hebben voor hun problemen.

"Het is een structureel probleem dat zich voordoet bij voormalige staatsbedrijven die commercieel zijn gaan werken", zegt een woordvoerder van vakbond CFTC.