VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Belegger betaalt onterecht voor 'aanhouden' van portefeuille

Beleggers betalen bij veel banken nog steeds bewaarloon voor hun effectenportefeuille. Hoewel de tijd van coupons knippen voorbij is en een aandeel in een milliseconde van eigenaar verwisselt, vragen met name traditionele banken een vergoeding voor het bewaren van een portefeuille.  

Dat blijkt uit onderzoek van de VEB.

Vooral bij een kleine portefeuille drukken dit soort kosten flink op het rendement.

Zeulen met stukken
Bewaarloon werd vroeger gerekend omdat gehandeld werd in fysieke papieren stukken, die ergens moesten worden bewaard. Ook de administratieve handelingen werden in rekening gebracht, zoals het knippen van de coupons.

Vijftig jaar geleden zeulden beleggers nog met hun stukken. Maar loketten waar aandeelhouders hun dividendopbrengsten konden incasseren tegen inlevering van de coupon, zijn sinds de jaren negentig nauwelijks nog in gebruik.

De meeste nieuwe aanbieders waar beleggers een effectenrekening kunnen openen, zoals Lynx en Today's, laten de ouderwetse post bewaarloon dan ook achterwege. De vaste lasten zijn hier beduidend lager dan bij de traditionele Nederlandse banken.

OVERZICHT BEWAARLOON



Tarieven bij een belegging van 100.000 euro, gespreid over 15 fondsen en 10.000 euro aan opties. 

Extra opslag buitenland
Wie via een Nederlandse broker in een buitenlands fonds belegt, moet bovenop het bewaarloon meestal ook nog een opslag betalen.

Zeker in het geval van de belangrijkste effectenbeurs ter wereld, de Amerikaanse, is dat vreemd. In de Verenigde Staten is beleggen in het algemeen veel voordeliger dan in Europa. Bovendien heeft men in de Verenigde Staten van bewaarloon nog nooit gehoord.

Sommige banken brengen bovendien een opslag in rekening voor Belgische en Franse aandelen. Terwijl de beurzen van Parijs en Brussel gefuseerd zijn tot Euronext en de kosten voor Nederlandse banken op elk van de beurzen gelijk zijn. Vooral SNS gaat hier over de schreef.