VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Integratie ABN Amro en Fortis in gevaar

De geplande verkoop van enkele zakelijke kantoren van ABN Amro aan Deutsche Bank is definitief van de baan. Zolang het onderdeel niet is verkocht, mogen ABN Amro en Fortis Bank Nederland van de Europese Commissie niet fuseren.

Deutsche Bank heeft donderdag aan het ministerie van Financiën laten weten dat het niet verder wil onderhandelen over de eventuele aankoop van de kantoren, ook wel het HBU-deel genoemd. Daarmee is onzeker geworden welke koers ABN Amro en Fortis, beide in handen van de Staat, moeten varen. 

Fusie
Minister Wouter Bos van Financiën en ABN Amro wilden onder meer het ABN-onderdeel HBU verkopen aan Deutsche Bank om van EU-commissaris Neelie Kroes van Mededinging toestemming te krijgen voor de voorgenomen fusie tussen ABN Amro en Fortis Nederland.

Verkoop van het HBU-deel is een harde eis van de Europese Commissie, die waakt over eerlijke concurrentie in de Europese Unie. ABN Amro en Fortis zouden anders samen een te dominante positie op de Nederlandse markt krijgen.

'Het is belangrijk dat de vorig jaar aangekondigde strategie van integratie tussen ABN Amro en Fortis doorgang kan vinden', aldus Bos donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij noemt het besluit van Deutsche Bank om niet verder te willen onderhandelen 'bijzonder spijtig' en gaat nu samen met de Europese Commissie de verdere mogelijkheden bekijken.

Overeenkomst
Vorig jaar was al een verkoopovereenkomst gesloten tussen ABN Amro en Deutsche Bank voor HBU met een waarde van 700 miljoen euro. Deze afspraak verviel echter toen de staat ABN Amro overnam van Fortis.

De staat nam ABN Amro en Fortis Bank Nederland vorig najaar over van het in grote financiële problemen verkerende Fortis. Het Nederlandse deel bestaat vooral uit de Nederlandse bankactiviteiten.