VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Europa eist strenge inperking bonuscultuur; inclusief plafond

De Europese Unie trekt volgende week naar de G20-top in Pittsburgh met het voornemen om een einde te maken aan de ongebreidelde bonuscultuur in de banksector. "Genoeg is genoeg, de bonus bubble barst vanavond". 

Dat verklaarde een strijdvaardige Zweedse premier en huidig EU-voorzitter Fredrik Reinfeldt donderdagavond na afloop van een beraad met zijn Europese ambtgenoten.

De 27 staats- en regeringsleiders kwamen donderdag op een informele topbijeenkomst in Brussel eens. Ze zijn er in geslaagd een akkoord te bereiken over het beperken van bonussen in de financiële sector. Zelfs de Britten stemden in met een maximering van de variabele beloning.

De Europese leiders zijn overeengekomen dat vergoedingen voor bankiers sterker gekoppeld moeten worden aan de prestaties van hun financiële instellingen op langere termijn. De bonussen mogen niet langer gegarandeerd zijn en zouden verminderd moeten kunnen worden indien een bank het slecht doet.

"Het voortzetten van de bonuscultuur zou een provocatie zijn voor de Europese belastingbetalers die verscheidene banken van de ondergang hebben gered", stelde Reinfeldt. Ook Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso sprak van "zerotolerantie voor een terugkeer naar de slechte gewoontes van vroeger".

Op 24 en 25 september komen de politieke leiders van de twintig grootste economieën ter wereld (G20) bijeen in het Amerikaanse Pittsburgh om zich over een hervorming van de financiële sector te beraden.

De Europeanen weten echter dat ze volgende week in Pittsburgh op Amerikaans verzet zullen stoten. De regering-Obama wil haar handen van bonussen afhouden. 'De Verenigde Staten willen wel een regeling om financiële uitwassen te voorkomen, maar president Obama blijft zich afzetten tegen het idee om ook een individuele loongrens in te voeren', zei Mike Froman, de gezant van het Witte Huis voor de G20, woensdag nog.
 
Reinfeldt herinnerde de Amerikanen er donderdagavond aan dat de financiële crisis in hun land losbarstte en dat ook de Amerikaanse belastingbetaler in de portefeuille moest tasten.