VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Had Warren Buffett de crisis kunnen voorkomen?

Kan een gemiste voicemail de wereldgeschiedenis hebben veranderd? Als superbelegger Warren Buffett had geweten hoe hij zijn voicemail moest gebruiken, was het misschien wel heel anders afgelopen met investeringsbank Lehman Brothers.

Maar of de uitbraak van de financiële crisis was voorkomen als Buffett een bericht van Bob Diamond van Barclays Capital had ontvangen, is de vraag.

In het weekend waarin de crisis uitbarstte en grote investeringsmaatschappijen en banken als AIG en Lehman Brothers wanhopig op zoek waren naar kapitaal, kreeg Buffett een telefoontje van Diamond.

Die werkte aan een plan om het noodlijdende Lehman Brothers over te nemen en had daarvoor de hulp van Buffett nodig. Buffett stond op het punt om naar een feestje te gaan toen hij het telefoontje ontving en vroeg Diamond om in een fax meer uitleg te geven, dan zou hij er later naar kijken.

Geen fax...
Buffettt ontving echter geen fax en veronderstelde dat zijn hulp niet langer nodig was. Luttele uren later ging Lehman Brothers failliet en trilde de financiële wereld op zijn grondvesten.

Ruim tien maanden later vroeg Warren Buffett aan zijn dochter wat dat kleine icoontje toch was dat al maanden in het display van zijn gsm stond. Het bleek een voicemailmelding te zijn voor een bericht dat Diamond destijds had ingesproken.

Die wilde weten of de multi-miljardair het reddingsplan voor Lehman Brothers zag zitten en er in wilde participeren.

Of Buffett had meegedaan en Lehman was gered, is natuurlijk de vraag. Volgens de superbelegger zelf, is er maar één les te trekken uit dit verhaal. "Probeer me niet te bereiken via een voicemail."