VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Schuldeisers kunnen claim voor Lehman Brothers indienen

Een jaar na de val van Lehman Brothers is nog steeds onduidelijk hoeveel waarde in de failliete bank is achtergebleven. Schuldeisers kunnen nu hun claim indienen. De stappen op een rij.

Net als bij de bestaat ook nu nog onduidelijkheid over hoeveel er waarde er nog in het failliete Lehman is achtergebleven. Het indienen van een claim kan dus de moeite waard zijn. Eenvoudig is dit niet, het is daarom raadzaam gebruik te maken van de expertise van de bank of broker. Een aantal banken heeft de VEB laten weten eraan te werken hun cliënten zoveel mogelijk bijstand te bieden.

Claim bij Nederlandse en Amerikaanse curator
Een deel van de Europese activiteiten van Lehman Brothers liep via de Nederlandse BV . Het faillissement van dit bedrijf wordt afgehandeld door de Nederlandse curator, mr R.J. Schimmelpenninck van het kantoor Houthoff Buruma.

Houders van effecten die door deze instantie zijn uitgegeven dienen bij zowel de Nederlandse als de Amerikaanse curator een claim in te dienen. Op dit moment is enkel het indienen van claims bij de Amerikaanse curator geopend.

Indienen of niet?
In een aantal Lehman producten wordt op dit moment nog gehandeld. Sommige van deze producten noteren zelfs met regelmaat substantieel boven nul euro. U kunt daarom kiezen om geen claim in te dienen, maar uw investering te verkopen.

De koper kan vervolgens een claim indienen en aanspraak maken op wat hier uit voort komt. Hierdoor krijgt u mogelijk minder terug dan wanneer u zelf het hele traject doorloopt, maar het geeft u wel een bepaald bedrag met zekerheid in handen.

Blokkeren
Als u er wel voor kiest een claim in te dienen, dan moet u uw stukken laten blokkeren. Als u uw stukken geblokkeerd heeft, kunt u er niet langer in handelen. De bewindvoerders van Lehman stellen deze eis om dubbele claims te voorkomen. Het blokkeren van uw stukken loopt via uw bank of broker.

Als u opdracht geeft tot blokkering ontvangt u een blokkeringsnummer van bewaarbedrijf Euroclear. Dit heeft u nodig voor het indienen van uw claim. Blokkeren kan tot 22 oktober 2009.

De claims worden afgehandeld door Epiq Bankruptcy Solutions, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het afhandelen van faillissementen.

Adres
Per post dient u uw claim te zenden aan:

Lehman Brothers Holdings Claims Processing c/o Epiq Bankruptcy Solutions, LLC
FDR Station, P.O. Box 5076
New York, NY 10150-5076
USA

Deadline
De belangrijkste datum voor beleggers is 22 oktober. Na deze datum kunt u uw stukken niet meer laten door Euroclear laten blokkeren. Uw claim moet voor 2 november 2009, 17:00 uur (lokale tijd) door Epiq Bankruptcy Solutions in New York zijn ontvangen. Claims die te laat of onjuist worden ingediend worden niet in behandeling genomen en kunnen niet opnieuw worden ingediend.

Hoe ziet een claim eruit?
Epiq Bankruptcy Solutions heeft het standaardformulier ‘Lehman Secruities Program Proof of Claim' op internet gezet, dat u kunt gebruiken om uw claim in te dienen. Dit formulier vindt u .

Houdt u bij het invullen rekening met de volgende zaken:
• U dient het formulier in het Engels in te vullen.
• U dient bedragen in dollars te vermelden tegen de wisselkoers van 15 september 2008, de dag waarop Lehman faillissement aanvroeg. Voor vorderingen in euro komt dat volgens de (bron: ECB) neer op 1,4151 dollar per euro. Deze bron dient u te vermelden.
• Vermeld het ISIN-nummer van het product waarvoor u een claim indient.
• Vermeld het Euroclear blokkeringsnummer.
• Vermeld het depotnummer bij bewaarbedrijf Euroclear. Dit nummer is u, als particuliere belegger, hoogstwaarschijnlijk niet bekend. Uw bank of broker kan u hier aan helpen.

Meer informatie
Meer informatie over het indienen van een claim vindt u op de volgende website (Engels): Deze website wordt door EPIQ Bankruptcy Solutions gebruikt om crediteuren op de hoogte te houden.

Voor het Lehman Brothers dossier van Deminor, een Belgische partner van de VEB, kunt u terecht op de website van .

De val
Met het omvallen van de gerenommeerde zakenbank Lehman Brothers in september 2008 raakte de kredietcrisis in een stroomversnelling. Omdat de verwachting was dat de Amerikaanse overheid een bank van het formaat van Lehman wel zou redden, was de schok hevig toen dit niet het geval bleek. Veel beleggers verloren wereldwijd geld, en banken vertrouwden elkaar onderling niet meer.

Lees ook: