VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Lippens; de stilte doorbroken

Bij aandeelhouders Fortis is een oude wond opengereten. Dat is het resultaat van drie dagen media-aandacht voor Lippens. Voor graaf Maurice Lippens wel te verstaan; de gevallen bankier van Fortis, voor wie hem even vergeten was.

Dat laatste zou overigens niet eens zo gek zijn. De voormalige topman verdween het afgelopen jaar direct na de val van Fortis en uit beeld. Op last van zijn dokter onttrok hij zich stilletjes aan het openbare leven. Een jaar van radiostilte volgde. Pas deze week doorbrak Lippens zijn zwijgen.

Zelf slachtoffer
Maar wie een schuldbekentenis verwachtte over de gang van zaken bij Fortis, of excuses, kwam bedrogen uit. Lippens voelt zich bovenal zelf een van de slachtoffers van het debacle, zo blijkt.

Ja, de voormalige topman begrijpt best dat de doodgewone spaarders hun furie op hem richten. ‘Ik heb alle begrip voor die woede en wanhoop', tekende de Vlaamse zakenkrant uit zijn mond op. Maar dat begrip blijkt vooral ingegeven door de gedachte dat het logisch is dat een schuldige wordt gezocht en men dus bij hem, de bestuurder van destijds uitkomt.

Boos
Lippens zelf zegt ook te voelen. Maar die is vooral gericht op anderen. Zo krijgen achtereenvolgens de Belgische en de Nederlandse regering een flinke veeg uit de pan.

Vooral naar Nederland haalt Lippens hard uit. ‘Ik was woest op de centrale bank van Nederland en de Nederlandse regering: zij hebben woordbreuk gepleegd. Zij hebben ons bestolen'. Het optreden van Nederland bestempelt hij dan ook als ‘hoogverraad'. Ook voor de Belgische regering en de manier waarop ze de aandeelhouders behandelden, heeft hij geen goed woord over.

'Vergissingen'
Een hand in eigen boezem is daarbij ver te zoeken. Men had nou eenmaal naar hem moeten luisteren, dan zou het bij Fortis heel anders zijn gelopen, zo meent de voormalige bankier.

Bovendien zegt Lippens geen fouten te hebben gemaakt, want ‘een fout bega je om schade te berokkenen'. De graaf spreekt liever van ‘vergissingen'.

Negatieve reacties
Na de uitlatingen van Lippens, blijkt dat ‘uit het oog; uit het hart' voor hem niet opgaat. Maar of hij zich daar mee kan troosten is de vraag. De woede van aandeelhouders is geenszins bekoeld, de reacties op zijn langverwachte mediaoptreden zijn dan ook .

Kort na publicatie van het interview stroomden op de website van De Tijd de binnen. Meest gehoorde verwijt is dat Lippens de schuld op anderen afschuift. Ook zou hij te veel risico's hebben genomen. Bovendien is ontstaan dat hij met zijn mediaoptreden vooral bezig is zijn voor te bereiden.

 

Scherper
Maandag wist Lippens nog wat extra olie op het vuur te gooien. In het Radio 1-programma De Ochtend expliciet schuld te bekennen aan het Fortis-debacle. 'Aandeelhouders die veel verloren hebben en medewerkers die afgezien hebben, moeten ergens een schuldige vinden. Ik ben het boegbeeld van Fortis, en dus word ik de zondebok', zei hij berustend in zijn rol.

Daarmee zette Lippens het beeld dat door het interview in De Tijd al naar buiten kwam, nog even een tandje scherper aan. Van zijn woorden van het weekend neemt hij niets terug. ‘Ik zie niet in zou moeten zeggen.'

Bovendien wijst hij met de beschuldigende vinger naar de Raad van Bestuur, die meer macht heeft dan de topman.

De val
Nederland en België pompten bijna een jaar geleden miljarden in de noodlijdende bank-verzekeraar, die in problemen was gekomen door de overname van ABN Amro. Lippens moest op 29 september 2008 ontslag nemen als bestuursvoorzitter. Een week later besloot Nederland alsnog om de Nederlandse Fortispoot, inclusief ABN Amro, over te nemen.