VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Onderzoek naar wanbeleid Fortis loopt uit; kosten verdubbelen

Het onderzoek naar eventueel wanbeleid bij bank-verzekeraar Fortis duurt zeker enkele maanden langer dan voorzien en pakt bovendien een stuk duurder uit.

Dat blijkt uit een brief van de onderzoekers aan de Ondernemingskamer, op wiens verzoek de studie wordt uitgevoerd.

In december vorig jaar werd een ingesteld naar mogelijk wanbeleid bij Fortis, nadat de bank-verzekeraar in grote problemen was gekomen als gevolg van de kredietcrisis en na de overname van ABN Amro. Aandeelhouders verloren en de VEB  de Ondernemingskamer de zaak te onderzoeken.

Brief
Aanvankelijk werd verwacht dit binnen een jaar zou zijn gebeurd. Uit een brief, die in handen is gekomen van RTL-Z, blijkt nu dat dit niet haalbaar is.
 

De onderzoekers streven ernaar om eind januari of begin februari 2010 een eerste concept van hun verslag af te hebben, schrijven zij aan de Ondernemingskamer.
 
Interviews
In totaal worden 47 personen geïnterviewd. Van hen zijn 31 werkzaam bij Fortis (geweest). De onderzoekers verwachten eind oktober alle Fortismedewerkers te hebben gesproken. Voor de overige 16 personen die betrokken waren bij de ontwikkelingen, moeten de interviews nog worden ingepland. Uiterlijk december moet dit deel van het onderzoek achter de rug zijn.

Daarnaast is de commissie druk met het doorspitten van dossiers. Eind augustus besloeg het elektronisch dossier 333.630 pagina's. Fortis heeft daarvan 30 ordners met stukken aangeleverd.

Obstakels
Bij het bekijken van emailverkeer stuiten de onderzoekers nog op obstakels. Een aantal mailboxen is vooralsnog gesloten, omdat Fortis zich beroept op Belgische privacywetgeving.

De onderzoekers constateren dat Fortis meewerkt, maar dat dat niet altijd van harte gaat.

Kosten
Behalve de tijdsduur, zijn ook de kosten van het onderzoek flink opgelopen. Die bedragen nu 1,2 miljoen euro. Het budget is daarmee verdubbeld. Dit komt voor rekening van aandeelhouders Fortis. Het onderzoek is één van de duurste ooit.

Wanbeleid
De Ondernemingskamer stelde eind 2008 een commissie in, die een onderzoek moest instellen naar mogelijk bij Fortis. Het onderzoek bestrijkt de periode tussen mei 2007, toen Fortis samen met Royal Bank of Scotland en Santander een openbaar bod uitbracht op ABN Amro, en begin oktober 2008, toen Fortis werd door de overheden van Nederland en België.

Na het succesvolle bod op ABN Amro heeft het falende management van Fortis fout op fout gestapeld en zijn beleggers stelselmatig verkeerd of onvolledig geïnformeerd.