VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verandering Fortis Groen Fonds scheelt meer dan 100 miljoen

Het Fortis Groen Fonds gaat verdwijnen en datzelfde geldt voor haar structurele onderwaardering. Het scheelt beleggers meer dan honderd miljoen.

Dat heeft Fortis investements bekend gemaakt.

Tot nu toe was het niet mogelijk om ongelimiteerd uit het Fortis Groenfonds te stappen. Alleen als er andere beleggers bereid waren de stukken over te nemen konden de participaties in het beleggingsfonds van de hand worden gedaan. Daardoor was het fonds structureel ondergewaardeerd.

Eind september 2008 bedroeg de onderwaardering bij het afsluiten van het boekjaar 27 procent. De in het verslag gerapporteerde intrinsieke waarde bedroeg 46,64 euro per aandeel, terwijl de aandelen die dag op de beurs werden verhandeld tegen slechts 34,05 euro.

Door het opheffen van de zogenoemde closed-end structuur wordt maar liefst 123,5 miljoen euro aan waarde voor de participanten ontluikt.

De discussie over de closed-end structuur van het fonds en de onderwaardering die dit veroorzaakte werd al sinds april 2008 gevoerd. Vooruitlopend op en mede dankzij deze verandering is de koers van het beleggingsfonds dit jaar al met bijna dertig procent opgelopen.

Opnieuw naamsverandering
Behalve de gewijzigde structuur krijgt het fonds opnieuw een andere naam. Het oorspronkelijke ABN Amro Groen Fonds is nu omgedoopt tot Fortis Groen Fonds en wordt vanaf januari BNP Paribas Groen Fonds.

Het Fortis Groen Fonds riep in het afgelopen jaar tweemaal haar beleggers bijeen. Tijdens de vergadering van 6 november 2008 werd aangegeven dat de structuur van het fonds zou worden onderzocht.