VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Libanese Madoff brengt Hezbollah ernstig in verlegenheid met fraude

Hij kan nog veel leren van fraudeur Bernard Madoff. De vermogende Libanese zakenman Salah Ezz el-Din lichtte sjiieten op voor tenminste 500 miljoen dollar. Een schijntje vergeleken met de 65 miljard dollar van Madoff. Maar hij bracht wel Hezbollah ernstig in verlegenheid.

Investeerders kunnen het nauwelijks geloven. Salah Ezz el-Din, een diep religieus en bescheiden man die nauwe banden met Hezbollah onderhoudt, zou hen hebben opgelicht in wat de grootste fraudezaak ooit is in Libanon.
 
Blindelings vertrouwen
De Libanese politieke partij en militante beweging is, zo zeggen haar volgers, van onbesproken gedrag. Corruptie vind je er niet. Dat Ezz el-Din heeft gefraudeerd kan er bij de meeste investeerders dan ook niet in.

Zijn hechte band met Hezbollah was voor sjiitische investeerders reden om klant bij Ezz el-Din te worden. Veel Hezbollah-aanhangers vertrouwen Libanese instituties niet. Hezbollah opereert zo'n beetje als een staat binnen de staat en heeft eigen voorzieningen voor de aanhangers.

De sjiitische zakenman wordt blindelings vertrouwd. De miljoenen die hem werden toegeschoven, zou hij in goud, ijzer, olie en andere grondstoffen uit Afrika beleggen. Investeerders werd een rendement van 25 tot 50 procent voorgespiegeld.

Foetsie
Waar Ezz el-Din het geld gelaten heeft is nog niet bekend. Hoewel hij door de Libanese autoriteiten is opgepakt en Hezbolla sindsdien de nauwe banden met de zakenman ontkent, geloven veel van de slachtoffers nog steeds in zijn onschuld.

Onwankelbaar, zo blijkt uit berichtgeving in de media. Zo oppert een gedupeerde dat de Libanese Madoff de afgelopen tijd wat financiële tegenslag genoot. Om dat niet te laten merken zou hij misschien wel wat transacties hebben verzonnen, vermoedt een investeerder die naar eigen zeggen 500.000 dollar lichter is dankzij Ezz el-Din, die hij desondanks een ‘weldoener' noemt.

Crisisnetwerk
Hezbollah is ondanks de distantie van de fraudeur, toch betrokken bij het zaakje. De organisatie heeft een plan voor het opzetten van een crisisnetwerk om slachtoffers op te vangen. Maar die moeten er niet op rekenen al hun geld terug te krijgen, kondigde de club vast aan.

Ezz el-Dine hangt intussen een celstraf van 1 jaar tot maximaal 15 jaar boven het hoofd.