VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overnamemarkt weer in beweging

De messen worden geslepen. Na een periode van weinig fusies en overnames, is de markt weer in beweging. Wat betekent dit voor beursgenoteerde bedrijven in Nederland?

Vrijdag maakte bekend dat het de verzorgingslijn van branchegenoot Sara Lee overneemt. Voor de producten van onder meer Sanex, Zwitsal en Biotex legt de Brits-Nederlandse multinational 1,275 miljard euro neer. Het is de grootste overname van Unilever sinds het in april 2000 Slim Fast Foods en Ben & Jerry's Homemade samen overnam voor 2,6 miljard dollar.

Dezelfde dag meldt het Zwitserse Adecco, de grootste uitzendgroep ter wereld, dat het werk gaat maken van een toppositie in de Benelux. Een overnamebod op het Nederlandse is daarbij niet uitgesloten.

Ook geeft vrijdag aan weer naar acquisities te lonken. Het beursfonds wil zijn overschot aan kapitaal inzetten om overnames te doen. Op die manier wil Fortis zich versterken als verzekeraar.

Een week eerder bracht Jumbo een bod uit van 480 miljoen euro op . Donderdag klonken geluiden dat een in de supermarktbranche op uitbarsten staat.

Wat staat nog meer op stapel?

IN DE ETALAGE

 Ahold
 probeert al jaren te vertrekken. Het concern bezit sinds 1992 49 procent van de   aandelen van de Portugese supermarktdivisie Jerónimo Martins Retail (JMR). Omdat Ahold zich wil   concentreren op retailactiviteiten waarin zij een meerderheidsaandeel heeft, besloot de      onderneming al weer vijf jaar geleden JMR de deur uit te doen. Vooralsnog zonder succes, maar   opgepoetst in de verkoop. 

 Draka
  staat open voor een . De kabelfabrikant maakte eind juni dit jaar    bekend 'fusie'gesprekken te voeren met de Italiaanse branchgenoot Prysmian. De   gesprekken liepen , maar waar van een fusie werd gesproken, werd eigenlijk een overname   bedoeld. De 'fusie' zou plaatsvinden middels een aandelenruil. Op dat moment was de marktwaarde  van Draka 365 miljoen euro, terwijl Prysmian zo'n 1,8 miljard euro waard was op de beurs.

 Heijmans
 Bij moeten de deur uit. In elk geval alle Britse en Duitse en ook de   Belgische bouw- en vastgoedpoot. Heijmans kocht de afgelopen jaren veel bedrijven buiten de  landsgrenzen als 'springplank' voor een dominante positie in deze landen. Maar die strategie is door   , met verkeerd gecalculeerde projecten, nooit van de   grond gekomen. Hoewel de Duitse en Britse poot in 2008 juist voor winst zorgden, moeten ze er  toch uit. Heijmans heeft het geld dringend nodig.

 Wessanen
  wil op termijn  verkopen. Prioriteit heeft distributiebedrijf  Tree of Life. Daarna is ABC aan de beurt. Dit kan nog wel even duren vanwege de fraude en de   herstelmaatregelen die zijn doorgevoerd. Ook de merkactiviteiten van PANOS Brands en Liberty  Richter staan te koop. Wessanen wordt een bedrijf op het gebeid van  eigen merkproducten zoals Zonnantura, WholeEarth, Biorganic en een distributiepoot.

 Reed Elsevier
  probeerde onder topman Crispin Davis uit alle macht de met  tijdschriften Elsevier en FEM Business te slijten. Doel: minder conjunctuurgevoelig zijn. Nieuwe baas  Ian Smith noemt de divisie juist een van de uitgever en wil er .   Inmiddels is wel bekend dat de wordt getrokken. 

 ING
 , dat oktober 2008 10 miljard euro en in januari nog eens voor 22   miljard aan , is druk bezig onderdelen te verkopen. Het concern wil 6 tot 8 miljard euro  ophalen en zich uit tien landen terugtrekken. Vrijdag maakte de bank vast bekend zijn belang in een  samenwerkingsverband met de Australia en New Zealand Banking Group (ANZ) voor 1,1 miljard euro. Voor de vermogensbeheeractiviteiten in Zwitserland en Azië, ontving ING  naar verluidt in augustus .