VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vlaamse paters en nonnen hard geraakt door financiële crisis

Einstein zei het al: ‘God dobbelt niet', maar Hij belegt kennelijk wel. Met tegenvallend resultaat. In België zijn nonnen en paters in één klap 1,5 miljoen euro armer door het faillissement van Lehman Brothers.

De religieuze orde ‘Broeders van Liefde' verloor 500.000 euro. De Zusters van de Heilige Vincentius zagen een miljoen euro in rook opgaan. ‘Elke verloren euro is er een te veel, maar dit verlies is geen ramp', zeggen de paters.
 
Beide congregaties hebben een schadeclaim ingediend, in de hoop een deel van hun geld terug te zien.

Uitzondering
De Zusters deden er het zwijgen toe. De Broeders van Liefde nemen hun tegenslag sportief op, onder meer omdat ze een verlies van 500.000 euro kunnen dragen.

De Broeders van Liefde vormen in België op financieel gebied een uitzondering. Van de overige ordes in het land is bekend dat ze op dit moment elke euro in tweeën bijten om de toekomstige kosten van de vergrijzing van hun broeders en zusters te financieren.

Defensief profiel
Gedelegeerd bestuurder Raf de Rycke van de paters beklemtoont in een interview met de Belgische krant dat zij geen grote financiële risico's namen door bij Lehman Brothers te beleggen. ‘Dat doen we trouwens nooit. Deze belegging heette bovendien in onverdachte tijden een defensieve belegging te zijn. De bank had toen nog een zeer degelijke reputatie.'

Uiteraard noemt De Rycke elke kwijtgespeelde euro er een teveel. ‘Zeker als je weet hoeveel je met een euro kan doen in de ontwikkelingslanden waar wij projecten hebben lopen. Gelukkig dat we ons geld goed gespreid beleggen, zodat we dit verlies makkelijk te boven komen.' Volgens de Rycke komt geen enkel project van de paters door het verlies in het gedrang.

Welomlijnde strategie
Hoe groot het vermogen van de congregatie is, wil De Rycke niet kwijt. ‘Ik kan u wel zeggen dat we al jaren een welomlijnde strategie volgen: ons vermogen, dat is opgebouwd uit giften en de lonen van sommigen van onze Broeders, beleggen we en met de opbrengsten daarvan financieren we onze projecten. We moeten wel, want als we ons vermogen gebruiken om projecten te financieren, zijn we snel door onze centen heen.'

De Rycke begrijpt dat sommige donateurs teleurgesteld zullen zijn door de schadepost. ‘Maar nogmaals, als je het totaalplaatje bekijkt, moet er nergens bespaard worden door dit verlies.'