VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell CEO laat zware last van schouders vallen

De functie brandde al een tijdje op zijn cv, maar nu heeft Shell CEO Peter Voser dan toch besloten om zijn lidmaatschap van de raad van bestuur bij UBS neer te leggen.

De reden die Voser opvoert is dat hij het te druk heeft met de leiding van Shell en hij zich beter wil richten op zijn veeleisende uitvoerende bestuursfunctie aldaar.

Geen pretje
Hoewel de onopvallende Zwitser zich bij de bank in zijn vaderland thuis moet voelen, zal het op dit moment geen pretje zijn om te werken bij UBS. De grootste vermogensbeheerder ter wereld is één van de zwaarst getroffen banken door de kredietcrisis. Het bestuurslidmaatschap leunt daardoor als een stevige last op de schouders.
 
De bestuurder die sinds 2005 in de board van UBS belandde, heeft bij de bank een roerige tijd achter de rug. UBS kwam door enorme afschrijvingen op de subprime-crisis ernstig in de problemen en moest door de overheid worden gered.

Potentiële kandidaat
De 51-jarige Voser werd in 2008 beschouwd als een potentiële kandidaat voor de hoogste functie bij UBS. Deze werd echter bij het recente vertek van bestuursvooritter Marcel Ospel opgevuld door de voormalige Zwitserse minister Kaspar Villiger.

Sindsdien heeft UBS een aantal hooggekwalificeerde en ervaren financiële experts benoemd in zijn bestuur, waaronder de voormalige bestuurder van de Zwitserse nationale bank Bruno Gehrig, de voormalige CFO van Swiss Re Ann Godbehere en de voormalige CFO van Morgan Stanley David Sidwell.

Grote onbekende
Peter Voser is sinds het pensioen van Jeroen van der Veer op 1 juli 2009 de nieuwe topman van Shell. Voor het grote publiek was hij een onbekende. Ex-collega's omschrijven hem als een sobere, hardwerkende en sociale man.

De Zwitser is een oudgediende bij Shell. In 1982 trad hij aan bij het olieconcern en bekleedde er diverse financiële functies. In 2002 vetrok hij om als financieel topman aan de slag te gaan bij het Zweeds-Zwitserse technologieconcern ABB, maar al na twee jaar keerde hij terug naar Shell. 

Kritiek moment
De huidige topman kwam op een kritiek moment terug. Luttele maanden daarvoor bleek dat Shell zijn bewezen oliereserves enorm had overdreven. Die waren een kwart lager.

Door het schandaal moest toenmalig financieel-directeur Judt Boynton opstappen. Voser werd binnengehaald om orde op zaken te stellen, net zoals hij daarvoor had gedaan bij ABB. Als CFO heeft hij het technologieconcern voor faillissement behoed door in twee jaar tijd de enorme schuldenlast af te bouwen.

Aftreden
Voser treedt bij de volgende aandeelhoudersvergadering van UBS in april 2010 af.

De enige resterende bijbaan van de Zwitser is zijn lidmaatschap van Revisionsaufsichtsbehörde (RAB), een Zwitsers overheidsorgaan dat toezicht houdt op accountantskantoren.