VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vakbonden: deadline Kroes keihard

De deadline van de Europese Commissie voor de verkoop van onderdelen van ABN Amro of Fortis Bank Nederland is keihard. Als er vrijdag geen oplossing komt, is de kans groot dat Brussel de fusie tussen de twee staatsbanken niet zal toestaan.

Dit concludeerden de vakbonden en ondernemingsraden vrijdag uit een gesprek met eurocommissaris Neelie Kroes.

Neelie Kroes geeft ‘geen duimbreed' toe en houdt vast aan de deadline van vrijdag, stellen de vakbonden na afloop van het onderhoud in Brussel.

Ze noemen het ‘helder' dat Kroes vindt dat zij, na twee jaar wachten, ruimhartig genoeg is geweest met het verlenen van uitstel.

Keuze onderdeel
Daarnaast maakte Kroes volgens de werknemersvertegenwoordigers duidelijk dat het bedrijfsonderdeel dat nu in de etalage staat, HBU, niet haar idee is geweest, maar de keuze is van het management.

‘Het maakt de Eurocommissaris niet uit wat er wordt losgemaakt van ABN Amro of Fortis Bank Nederland, als er maar een vierde, nieuwe, levensvatbare bank in de markt wordt gezet om de concurrentie in Nederland te bevorderen, aldus de vakbonden.

Dominante positie
Brussel wil dat het ministerie van Financiën, de eigenaar van de twee banken, onderdelen van ABN Amro of Fortis afstoot. Volgens de Europese Commissie zou de fusiebank een te dominante positie krijgen op een deel van de Nederlandse zakelijke markt.

Eerder ketste een deal voor de verkoop van HBU en vijftien zakelijke kantoren van ABN Amro aan Deutsche Bank af. Naar verluidt voert Financiën gesprekken met het Franse BNP Paribas over de verkoop van het onderdeel commercial banking van Fortis. Ook met Deutsche Bank zouden nog gesprekken worden gevoerd.