VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Particuliere belegger vertrouwt zijn financieel adviseur niet

Een meerderheid van de particuliere beleggers heeft geen vertrouwen in zijn financieel adviseur. Voor de adviseurs is dit een volslagen verrassing. Dat blijkt uit onderzoek van de VEB en Fondsnieuws.

De VEB onderzocht aan de hand van stellingen hoe beleggers over financieel advies denken. De website ondervroeg adviseurs over hetzelfde onderwerp.

Liefst 67 procent van de beleggers zegt geen vertrouwen in adviseurs te hebben, terwijl 98 procent van de adviseurs meent dat de klant hem of haar wel degelijk vertrouwt.

Kosten
Uit het onderzoek komt ook duidelijk naar voren dat zowel beleggers als adviseurs van mening zijn dat niet alleen rendement, maar ook de hoogte van de kosten van groot belang zijn bij beleggen via een fonds. Daarbij wil een meerderheid van beleggers advies betalen per uur en niet op basis van provisie. Bijna de helft van de adviseurs wil dit ook.

De stellingen:
Spijt
Een andere opvallende uitkomst van de peiling is dat 50 procent van de adviseurs zegt producten te hebben geadviseerd, waar zij achteraf spijt van hebben.

'In de praktijk zal iedere adviseur de afgelopen jaren producten hebben verkocht waar hij van heeft', zegt Pieter Wind, directeur investment content management bij ING Investment Management hierover tegen Fondsnieuws.

Vooral als het gaat om obligatie gerelateerde producten zijn volgens hem slechte beleggingsbesluiten genomen en is slecht geadviseerd door beleggingsadviseurs. De vele klachten die de Beleggersservice van de VEB recent hierover heeft ontvangen, bevestigen dit beeld.

Van de beleggers vindt 72 procent dat zij de verkeerde producten hebben gekocht.