VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Obstakel voor fusie Fortis en ABN Amro eindelijk uit de weggeruimd

De voorgenomen fusie tussen Fortis en ABN Amro wankelde vele malen. Het verkopen van onderdelen - een vereiste van Europa - liep keer op keer spaak. Deadlines werden overschreden. Zes keer maar liefst. Nu lijkt het erop dat de fusie toch wordt gerealiseerd. Deutsche Bank neemt in principe de broodnodige overname van HBU voor zijn rekening.

Daarmee is het grootste obstakel voor de voorgenomen fusie tussen Fortis en ABN Amro uit de weg geruimd. 

De aanloop naar de fusie is lang; een overzicht.

Oktober 2007
Het consortium Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis slaagt erin . Fortis verwerft de afdeling vermogensbeheer, de rijke klanten en de Nederlandse consumentenbank.

De dat ABN Amro of Fortis delen afstoot op de zakelijke bancaire markt. Onder andere de Hollandsche Bank Unie (HBU) moet worden verkocht. Dit om te voorkomend dat de banken samen een te dominante positie innemen op de zakelijke markt.

3 april 2008
Fortis van die van de Europese Commissie moeten worden afgestoten. De opbrengst valt tegen.

Juli 2008
Fortis , twee divisies voor zakelijke klanten, dertien zakelijke advieskantoren en factoreringsbedrijf IFN voor 709 miljoen euro aan Deutsche Bank. 

8 september 2008
Na een , wordt rond half twaalf 's avonds bekend dat er een reddingsplan is voor Fortis. De bank-verzekeraar wordt deels genationaliseerd door de overheden van België, Luxemburg en Nederland. Zij betalen 11,2 miljard euro voor een belang van 49 procent.

3 oktober 2008
In de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 oktober volgt volledige nationalisatie. De Nederlandse staat heeft Fortis Bank Nederland, ABN Amro Nederland en de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van voor in totaal 16,8 miljard euro.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) na de nationalisatie van beide financiële instellingen aan dat een fusie tussen Fortis en ABN Amro noodzakelijk is. Hij vindt dat de bedrijven eerst moeten worden samengevoegd, voordat minister Wouter Bos van Financiën ze weer kan afstoten.

21 november 2008
Bos zijn plannen voor de toekomst van de genationaliseerde financiële concerns Fortis en ABN Amro. Daarbij maakt hij bekend ABN Amro en Fortis Bank Nederland, zoals al gepland, te willen . Het verzekeringsdeel van Fortis wordt apart verkocht. De voormalig VVD-minister Gerrit Zalm wordt topman van de nieuwe bankcombinatie.

Het grote verschil is dat bij de integratie van de twee ABN Amro de overhand zal hebben. Het ontvlechten van de twee banken uit hun voormalige moederconcerns is naar verwachting in de loop van volgend jaar afgerond.

Vanaf dan kan volgens Bos worden ‘gebouwd' aan een nieuwe bank. De nieuwe combinatie kan volgens hem ‘een sterke vitale speler' zijn op de financiële markt. Op z'n vroegst over twee of drie jaar kan er in de ogen van de minister sprake zijn van een verkoop van de combinatie.

17 december 2008
Bos meldt dat de verkoopovereenkomst rond HBU, zoals Fortis die eerder sloot met Deutsche Bank, niet meer geldig is. Door de nationalisatie van de banken zou er sprake zijn van een nieuwe situatie. dat ABN Amro of Fortis delen afstoot op de zakelijke bancaire markt.

5 februari 2009
Deutsche Bank laat weten nog steeds geïnteresseerd te zijn in onderdelen van ABN Amro. De opening zorgt ervoor dat de partijen weer met elkaar om tafel gaan.

4 september 2009 
Bos vraagt Kroes om nog eens twee weken uitstel voor het afronden van de verkoop van HBU aan de Deutsche Bank. 'We naderen elkaar, maar er zijn nog een paar harde noten te kraken', is de mededeling.

17 september 2009 
De gesprekken tussen Financiën en Deutsche Bank over de verkoop van HBU zijn gestaakt. Deutsche Bank blijkt niet verder te willen onderhandelen. De integratie van ABN Amro en Fortis komt hiermee . Bos spreekt van 'een tegenvaller' en gaat samen met de Europese Commissie kijken wat de verdere mogelijkheden zijn.

21 september 2009 
EU-commissaris Neelie Kroes van Mededinging geeft Financiën twee weken voor de verkoop van de onderdelen. De deadline verschuift naar 2 oktober.

22 september 2009 
Bos geeft Deutsche Bank van het vastlopen van de onderhandelingen. Op tafel lag volgens hem een laatste bod van een bemiddelaar van de Europese Commissie. Voor Bos was dat voldoende basis om verder te praten, maar de Duitsers wilden niet en haakten volgens hem af. Bronnen rondom Deutsche Bank stellen dat de Nederlandse overheid de deal heeft gefrustreerd.

23 september 2009 
Fortis en ABN Amro naar alternatieven voor de afgeketste verkoop. In de media circuleren berichten dat verkoop van het onderdeel commercial banking van Fortis een serieuze optie is. Kroes stelt dat ABN Amro en Fortis 'in theorie' ook een onderdeel van Fortis kunnen verkopen als alternatief voor HBU.

29 september 2009
Met de deadline in zicht, van de Franse bank BNP Paribas voor de verkoop van Fortis Commercial Banking en Fortis Commercial Finance. Een jaar eerder werd BNP al benaderd door de bestuursvoorzitter van ABN Amro, Gerrit Zalm, die de fusiebank gaat leiden. Destijds tevergeefs. 

30 september 2009
Ook dit keer lijken de gesprekken met BNP Paribas . De Franse bank voert een claimemissie van 4,3 miljard euro uit en de voorwaarden die daarbij zijn gesteld, laten niet toe dat de bank een bod op de Fortis-onderdelen kan doen. En dus trekt het concern zich terug uit de onderhandelingen. Wel wordt in de media de verwachting uitgesproken dat de gesprekken met Deutsche Bank nu weer op zullen leven.

Intussen is ABN Amro begonnen met het . Bij de overname door het consortium is de hele bank ondergebracht in een holding. Santander heeft zijn onderdelen daar al uitgehaald. De overige delen, waaronder het deel dat van Fortis is en nu dus in handen van de staat, zitten daar nog in. In de tweede helft van volgend jaar moet de bank worden samengevoegd met Fortis Bank Nederland. Daarvoor is nog steeds de goedkeuring van de Europese Commissie nodig. Het spant om het afstoten van de onderdelen. De klok tikt door.

1 oktober 2009

Bronnen melden dat Financiën nog steeds in gesprek is met zowel Deutsche Bank als met BNP Paribas.

2 oktober 2009
De dag dat de deadline afloopt. Niet duidelijk is of het Bos lukt om de nodige onderdelen af te stoten. Hij geeft aan voor middernacht te rapporteren aan Kroes. 'Wij zien voortgang en vinden dat het de moeite waard is om verder te spreken', zegt Bos. Uit zijn woorden lijkt op te maken dat hij die dag geen definitieve oplossing aan Kroes kan melden.

Vakbonden en ondernemingsraden zijn intussen in Brussel bijeengekomen. Zij concluderen na een gesprek met Kroes dat de is en vrezen dat de kans groot is dat Brussel de fusie van de twee staatsbanken niet toestaat.

Anderhalf uur voor het verstrijken van het laatste ultimatum, blijkt er te zitten. Bos zegt 'hele goede gesprekken' te hebben met potentiële kopers. Nadat hij een brief in Brussel heeft ingeleverd met de laatste stand van zaken, verleent Kroes uitstel tot 19 oktober. Volgens Kroes zijn er 'zeer goede vooruitzichten' voor de 'aanstaande afstoting van HBU naar de meest actieve bieder'.

6 oktober 2009
In Brussel wordt of de Nederlandse overheid het onderdeel HBU van ABN Amro wel wil verkopen aan Deutsche Bank. Volgens een bron dicht bij het onderhandelingsproces willen de Nederlanders een grote speler als de Deutsche Bank eigenlijk niet als concurrent in de eigen zakelijke markt hebben en doen ze er alles aan om dit te blokkeren.

7 oktober 2009
Ook met de afsplitsing van het deel van ABN Amro dat in handen is van de staat, gaat niet alles crescendo. De actie is maanden vertraagd en wordt van 2010. Volgens de bank heeft dit echter geen gevolgen voor de plannen voor de fusie met Fortis, die in de tweede helft van volgend jaar een feit moet zijn.

13 oktober 2009
De ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland wil dat de integratie van ABN Amro en Fortis . Op deze manier wil de raad voorkomen dat op dit moment bedrijfsonderdelen moeten worden verkocht.

Kroes begint intussen haar geduld met wouter Bos te verliezen en geeft tijdens een bezoek aan de Tweede Kamer aan dat de verkoop van ABN Amro-dochter HBU dezelfde week nog moet worden afgerond. , aldus Kroes.

19 oktober 2009
De fusie tussen Fortis en ABN Amro hangt nog steeds . De laatste deadline van minister Wouter Bos van Financiën voor het afstoten van onderdelen is bijna verstreken. Het geduld van Eurocommissaris Neelie Kroes is al een tijdje zo goed als op.

Hoewel de 'laatste'deadline keihard was en het geduld van Kroes op, heeft ze Bos verleend. Het is de zesde keer in twee jaar tijd. Binnen 24 uur beoordeelt de Eurocommissaris of er progressie is in de verkoop van HBU. Volgens Bos betekent het uitstel dat hij er bijna is. 

20 oktober 2009
Bos en Deutsche Bank hebben gesloten over de verkoop van ABN Amro-onderdeel HBU. De zesde deadline lijkt daarmee gehaald. Maar het uitwerken van het akkoord vergt meer tijd.