VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB vraagt banken opheldering over bewaarloon

Beleggers betalen bij veel banken nog steeds
bewaarloon voor hun effectenportefeuille.
De VEB heeft banken om opheldering gevraagd over achtergrond en berekeningswijze.

Hoewel de tijd van coupons knippen voorbij is en een aandeel in een milliseconde van eigenaar verwisselt, vragen met name traditionele banken een vergoeding voor het bewaren van een portefeuille.  

Vooral bij een kleine portefeuille drukken dit soort kosten flink op het rendement.


Voor buitenlandse aandelen wordt bovendien vaak een hoge opslag in rekening gebracht. Dat is opvallend, want buitenlandse nieuwkomers op de Nederlandse markt rekenen vaak aanzienlijk lagere vast kosten, of zelfs helemaal niets. Het wordt hoog tijd dat de traditionele banken in Nederland het systeem van bewaarloon eens goed tegen het licht houden. 
 
De VEB heeft brieven gestuurd aan de zes belangrijkste traditionele banken in Nederland met enkele gerichte vragen over het bewaarloon.

Echte uitwas
Een regelrechte uitwas is de opslag die sommige banken in rekening brengen voor het bewaren en verhandelen van Belgische en Franse aandelen. Sinds de beurzen van Parijs en Brussel (en Lissabon overigens) zijn gefuseerd tot één beurs (Euronext) zijn de beurskosten voor Nederlandse banken op elk van deze beurzen gelijk. Dit soort opslagen moet in de ogen van de VEB direct verdwijnen, zowel in het bewaarloon als in de transactiekosten.
 


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net