VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met Delta Lloyd eindelijk weer serieuze beursgang in Amsterdam

De recente plannen voor een beursgang van Delta Lloyd krijgen vorm. De Britse verzekeraar Aviva wil zijn Nederlandse dochter Delta Lloyd in november gedeeltelijk naar de beurs brengen.

Euronext krijgt hiermee eindelijk weer een vurig gewenste serieuze beursgang. Met een geraamde 1,09 miljard euro, is het dit jaar de grootste introductie van Europa.

Aviva maandag hierover.

De Britse verzekeraar bezit 92 procent van Delta Lloyd en wil een minderheid in haar huidige aandelenbelang in Delta Lloyd verkopen. Vorige week meldde bestuursvoorzitter Andrew Moss van Aviva dat het bedrijf minimaal 30 procent van Delta Lloyd's aandelen zal verkopen.

Klaar voor consolidatie
De Britse verzekeraar wil met de beursgang kapitaal vrijmaken voor mogelijke overnames. Het voordeel voor Delta Lloyd is volgens Aviva onder meer dat de onderneming in een betere positie komt voor de verwachte consolidatie in de sector in Nederland en België.

Aviva wil gewone aandelen aanbieden aan institutionele en particuliere beleggers in Nederland en aan institutionele beleggers buiten Nederland en verwacht dat de beursgang in november afgerond kan worden.

Het bedrijf zou voor de emissie de hulp hebben ingeroepen van de banken Morgan Stanley, Goldman Sachs en Bank of America.

Opsteker voor Euronext
Delta Lloyd maakte op 6 augustus bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend een notering aan de beurs van Amsterdam . Het bericht was een opsteker voor Euronext, waar de laatste beursgang een jaar eerder plaatsvond en het afgelopen jaar veel fondsen vertrokken. 

Twee weken later waagde vervolgens het Oostenrijkse vastgoedfonds de . Met een marktwaarde van ongeveer 870 miljoen euro, weliswaar een serieuze beursganger. Toch heerst hier de vraag waarom Atrium Nederland heeft uitgekozen voor de beursgang.

Er is niets Nederlands aan het fonds. Het is gevestigd op Jersey, waar ook de aandeelhoudersvergaderingen plaatsvinden en het vastgoedbezit ligt in Oost Europa.

Beursgangen in 2008:
- Thunderbird Resorts
- Satyam (door fraude geplaagde Indiaas ict-bedrijf; inmiddels alweer van de beurs gehaald)
- Liberty Acquisition Holdings
- Brookfield Asset Management
- Germany One