VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe beleggersgoeroe 'Dr. Doom' doet zijn naam eer aan

Sinds hij de financiële crisis correct voorspelde is Nouriel Roubini de nieuwe goeroe voor beleggers. Ondanks zijn negatieve uitlatingen over de economische ontwikkelingen, die hem de bijnaam 'Dr. Doom' opleverde, hangt iedereen aan zijn lippen zodra hij zich aan een nieuwe voorspelling waagt.

En ook dit keer doet Roubini, die hoogleraar economie is aan de New York University, zijn bijnaam eer aan. 

Nieuwe instabiliteit
Roubini vreest dat de massale overheidsinterventie een periode van nieuwe financiële instabiliteit voorbereidt. ‘Op korte termijn hebben we monetaire en fiscale stimuli nodig om deflatie te vermijden, maar het goedkope geld is nu al begonnen nieuwe zeepbellen te blazen in aandelen, grondstoffen, kredietmarkten en opkomende landen', vreest de Amerikaanse professor.

Met de poging weer een stabiele groei te creëren, zaaien we mogelijk een nieuwe cyclus van financiële instabiliteit, aldus Roubini.

Neergang aandelen en grondstoffen
Hij voorziet bovendien in de komende maanden een neergang in de prijzen van aandelen en grondstoffen.

Volgens de notoire doemdenker zijn de aandelen- en grondstoffenmarkten te snel en te fors omhoog gegaan sinds het dieptepunt van maart, anticiperend op een vlot economisch herstel dat er naar zijn idee waarschijnlijk niet komt.

Kans op correctie neemt toe
‘De kans op een correctie in het vierde kwartaal van 2009 neemt toe, nu de markt zich realiseert dat het herstel traag zal zijn', aldus Roubini, die spreekt van een herstel in U-vorm, in plaats van in V-vorm.

Wereldwijd zijn de aandelenkoersen de afgelopen maanden snel gestegen. ‘De reële economie leeft nauwelijks op, terwijl de markten fors omhoog gaan'. Daardoor groeit volgens de econoom de kloof tussen wat de markten doen en de zwakke reële economische activiteit.

Roubini deed zijn uitlatingen in een in Istanbul, in de marge van de IMF-bijeenkomst in de Turkse stad.