VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

MEI wil beleggingsfondsen weer openen

Beleggers kunnen binnenkort weer bij hun inleg in de beleggingsfondsen van Middle Europe Investments. Na een periode van een jaar wil de beheerder van beleggingsfondsen de deuren weer openen. De marktomstandigheden zijn dusdanig verbeterd dat MEI het aandurft. 'We steken wel eerst een teen in het water'.

Zo wil MEI-Roemenië & Bulgarije na een proefperiode volledig open gaan. MEI-Real Estate wil definitief haar open end structuur omruilen voor een closed end structuur.

Op slot
De vier beursgenoteerde fondsen van MEI gingen eind september vorig jaar , nadat de liquiditeit op de onderliggende markten opdroogde en beleggers in toenemende mate participaties aanboden.

Tot overmaat van ramp trok SNS Bank de stekker uit de voorfinanciering van de inkoop van participaties. Volgens de fondsbeheerder uit Deventer was er vervolgens geen andere oplossing dan de deuren te sluiten.

Beleggers konden daarop wel geld in de fondsen stoppen, maar geld er uit te halen was niet mogelijk.

Verbeterde omstandigheden
De omstandigheden zijn inmiddels verbeterd. De markten in Oost-Europa zijn, zoals de meeste markten in de wereld, de afgelopen maanden sterk hersteld. De handel is toegenomen en koersen hebben over het algemeen de weg omhoog gevonden. Dit stelt de fondsen in staat om weer te werken aan een liquiditeitsbuffer.

Het moment om beleggers de mogelijkheid te geven participaties te verkopen nadert dus. "We steken onze teen in het water", aldus directeur Richard de Rooy. Het is hem nog onduidelijk in welke mate beleggers gebruik gaan maken van de mogelijkheid om van hun stukken af te kunnen.

Voorzichtig begin
Daarom wordt de nodige voorzichtigheid betracht. Het MEI Roemenië & Bulgarije fonds zal, als de voorstellen goedgekeurd worden, eerst voor een periode van 12 weken eens per week open gaan. Daarbij zullen maximaal 70.000 participaties ingekocht worden.

Na die proefperiode gaat het fonds volledig open. Voor de overige twee aandelenfondsen (MEI-Rusland Midcap en MEI-Tsjechië & Slowakije) is het nog niet zover. Daarvoor blijft het afwachten tot de markten een verder herstel laten zien en de fondsen in staat zijn zich klaar te maken om weer open te gaan.

Closed end
Het vastgoedfonds van de investeerder in Oost Europa zal het plan aan haar participanten voorleggen om haar huidige open end structuur op te geven. In plaats daarvan wenst ze voortaan closed end te opereren.

Waarschijnlijk een verstandige keuze, want door het illiquide karakter van vastgoedbeleggingen is dit ook de meest gebruikte structuur voor vastgoedbeleggingsfondsen. Daarnaast wordt voorgesteld om verhandeling aan de NPEX (Nederlandse Participatie Exchange) mogelijk te maken.

Aandeelhoudersvergadering
Om goedkeuring voor de plannen te krijgen volgt een . MEI-Real Estate houdt een Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders op 21 oktober om 11.00 uur en MEI-Roemenië & Bulgarije Fonds op 27 oktober om 14.00 uur.