VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Brussel trekt intenties Bos voor verkoop HBU aan Duitsers in twijfel'

In Brussel wordt sterk getwijfeld of de Nederlandse overheid het onderdeel HBU van ABN Amro wel wil verkopen aan Deutsche Bank. Dat schrijft dagblad de Telegraaf dinsdag op basis van bronnen dicht bij het onderhandelingsproces.

willen de Nederlanders een grote speler als de Deutsche Bank eigenlijk niet als concurrent in de eigen zakelijke markt hebben en doen ze er alles aan om dit te blokkeren.

De Nederlandse overheid, eigenaar van ABN Amro en Fortis Bank Nederland, moet onderdelen afstoten om van eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging groen licht te krijgen voor de voorgenomen fusie tussen de twee banken.

‘Geen serieuze onderhandelingen'
Speculaties hierover waren de afgelopen tijd niet van de lucht. Toen bekend werd dat Deutsche Bank zich had teruggetrokken als beoogd koper van ABN-onderdeel HBU, circuleerden geruchten dat Bos en ABN-topman Gerrit Zalm nooit serieus werk zouden hebben gemaakt van de onderhandelingen.

Verkoop van HBU zou niet hun voorkeur hebben, omdat de afsplitsing van de rest van ABN Amro complex is. Zalm zou liever onderdelen van Fortis van de hand doen. Met de verkoop van Fortis Commercial Banking en Commercial Finance wordt een ingewikkelde fusie vermeden. De integratie van ABN Amro Nederland en Fortis Bank Nederland blijft dan in grote lijnen beperkt tot de beide consumentenbanken.

Kroes zet desondanks in op het afstoten van HBU. De verkoop van zakelijke activiteiten van Fortis zou volgens haar niet voldoende zijn om de concurrentie in Nederland levendig te houden.
 

Extra tijd
Afgelopen vrijdag gaf Kroes minister Wouter Bos van Financiën om tot verkoop te komen. In haar verklaring van vrijdagavond sprak ze specifiek over HBU: "Omdat er zeer goede vooruitzichten zijn voor de aanstaande afstoting van HBU naar de meest actieve bieder, hebben wij besloten een verdere verlenging toe te staan tot 19 oktober om afronding van de onderhandelingen over de voornaamste voorwaarden van de verkoop mogelijk te maken."

De eurocommissaris zou persoonlijk contact hebben gehad met Deutsche Bank over de interesse. Er zou bij haar ergernis zijn ontstaan over de houding van de Nederlandse overheid. "Juist als er vooruitgang in zit, komt Nederland met een nieuw eisenpakket of verhoging van de prijs. Dit heeft bij ons meer dan de indruk gewekt dat Bos en de zijnen simpelweg niet tot zaken willen komen met de Duitsers, hoewel bij hen de interesse hoog is", aldus een ingewijde. Financiën zegt zich hier niet in te herkennen.

Vier weken
Bos zou vier weken uitstel hebben gewild, maar kreeg er twee van de eurocommissaris. Als dit tot niets leidt, zal Kroes toestemming voor de fusie weigeren.