VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mogelijke samenzwering tegen dollar als munteenheid voor olie

De Arabische Golfstaten, China, Rusland, Japan en Frankrijk zouden samenzweren om de dollar als munteenheid voor de oliehandel te vervangen door een mandje van munteenheden.

Dat de Britse krant The Independent.

Het mandje dat de dollar moet vervangen is gevuld met de yen, Chinese yuan, euro, goud en de toekomstige gemeenschappelijke munt van de Golfstaten.

Geheime vergaderingen
"Geheime vergaderingen hebben reeds plaatsgevonden tussen ministers van Financiën en gouverneurs van centrale banken in Rusland, China, Japan en Brazilië om aan het project te werken, dat ertoe moet leiden dat de olieprijs niet langer in dollar gewaardeerd zal worden", aldus de krant, die zich baseert op bronnen uit de bankwereld in Hongkong.

In afwachting van het afschaffen van de dollar, zou het goud volgens de Britse krant dienst kunnen doen als overgangsmunt.

Plotse opmars goudprijs
Een en ander kan volgens The Independent de plotse opmars van de goudprijs en de toenemende transacties op de dollarmarkten verklaren.

Dinsdag steeg de prijs van goud in elk geval tot het hoogste niveau ooit. Voor een ounce (31,1 gram) moest 1036,60 dollar worden neergeteld. Het vorige record lag op 1032,70 dollar voor een ounce en werd bereikt in maart vorig jaar.

De goudprijs maakte een spurt omhoog door een verdere waardedaling van de dollar. De Amerikaanse munt stond al onder druk door de vrees voor inflatie in de VS, maar kreeg dinsdag nog een duwtje omlaag door de geruchten dat de Golfstaten zouden overwegen hun olie niet meer in dollars te prijzen.

Saoedishe centrale bank ontkent
Mohammed al-Dschassir, topman van de Saoedische centrale bank, ontkent dat bericht dinsdag op de nieuwszender al-Arabija: "Saoedi Arabië heeft met de vernoemde landen geen geheime onderhandelingen gevoerd", benadrukte al Dschassir.

De Amerikanen, die lucht zouden hebben gekregen van de geheime vergaderingen, zouden alvast van plan zijn de internationale intrige - waar bondgenoten Japan en de Arabische Golfstaten deel van uitmaken - te bezweren.