VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Vertraagde splitsing ABN en RBS geen probleem voor fusie Fortis

ABN Amro heeft de afsplitsing van het deel dat in handen is van de staat, uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2010. Dit heeft volgens de bank geen gevolgen voor de plannen voor de fusie met Fortis, die in de tweede helft van volgend jaar een feit moet zijn.

Dat meldt ABN Amro woensdag.

Eerder ging de bank ervan uit dat de afsplitsing voor het einde van dit jaar een feit zou zijn.

De juridische ontvlechting van ABN Amro en Royal Bank of Scotland zal naar verwachting ‘zo spoedig mogelijk' in het eerste kwartaal van 2010 worden afgerond, waarna de juridische splitsing nog twee maanden in beslag zal nemen.

Onderdelen uit holding
Bij de overname van ABN Amro in 2007 door een consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander, werd de bank ondergebracht in een holding. De verschillende banken zouden daar hun eigen onderdelen uitvissen. Santander heeft dit al gedaan.

De resterende delen, waaronder het deel van Fortis dat nu in handen is van de staat, zitten er nog in.

Bij de splitsing van de rest ontstaan twee onafhankelijke banken: ABN Amro Bank, dat in handen is van de Nederlandse overheid, en The Royal Bank of Scotland.

Eerste formele stap
Vorige week zette ABN Amro een voor het vergaren van de eigen onderdelen met de deponering van documenten bij de Kamer van Koophandel.

De ontvlechting en splitsing luidt de slotfase in van het opdelingproces.

ABN Amro II
In de documenten die 30 september werden gedeponeerd hoe de splitsing in zijn werk zal gaan. Eerst worden de onderdelen ondergebracht in een nieuwe rechtspersoon, genaamd ABN Amro II. De aandelen daarvan worden vervolgens overgedragen aan de staat.

Het is de bedoeling dat ABN Amro vervolgens enige tijd zelfstandig bestaat. In de tweede helft van volgend jaar moet de bank worden samengevoegd met Fortis Bank Nederland, de andere bank die de staat vorig najaar in handen kreeg.

Onvoldoende kapitaal
De verwachting is dat de fusiebank die dan ontstaat onvoldoende kapitaal heeft. De overheid zal daarom, als enige aandeelhouder, geld moeten bijstorten. Schattingen hiervoor lopen uiteen van honderden miljoenen tot enkele miljarden euro's.

Minister Wouter Bos van Financiën heeft de Tweede Kamer beloofd hierover in oktober meer duidelijkheid te geven.

Goedkeuring Brussel
De fusie van ABN en Fortis is verder nog afhankelijk van goedkeuring van de Europese Commissie. Deze wil dat bepaalde delen worden afgestoten om te voorkomen dat de fusiebank een te dominante positie krijgt op de markt voor zakelijke klanten.

Om tot een oplossing te komen; de verkoop van een aantal ABN-kantoren en HBU aan Deutsche Bank, heeft de Nederlandse staat onlangs voor de laatste keer  van Europa; tot 19 oktober.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net