VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Brunel vult oorlogskas

Detacheerder Brunel stort 59 procent van de winst in een oorlogskas. Of die daadwerkelijk voor aquisities wordt aangewend, is de vraag. Aandeelhouders zien het als wat extra vet op de botten en stemden in met het voorstel.

Dit betekent ook dat de aandeelhouders akkoord gingen met een dividend van 41 procent van de winst, wat neer komt op  80 eurocent, een dubbeltje meer dan vorig jaar. 

De huidige hoge solvabiliteit van 70 procent rechtvaardigt eigenlijk een hoger dividend. Dit zou door versterking van het hefboomeffect de inefficiënte kapitaalstructuur van de onderneming kunnen verbeteren.

De 59 procent van de winst die bestemd is voor de oorlogskas, is bovendien opmerkelijk, want de oorlogskas wordt al jaren niet meer gebruikt voor acquisities. Maar het betekent wel dat het bedrijf niet bij de bank langs hoeft als het overnames wil doen. Een prettig gegeven gezien de op het oog lage waarderingen van de onderneming.

Daar bovenop zou het voor bedrijven gunstig kunnen zijn dezer dagen een hoger vetpercentage aan te houden voor de zware tijden die nog voor ons liggen. Het laatste argument bleek doorslaggevend voor de aandeelhouders om in te stemmen.

Profijt van hoge olieprijs
Hoewel de algehele teruggang van de Duitse economie er in hakt en de uitzendmarkt krimpt, presenteert Brunel mooie cijfers. Dat is met name te danken aan de energietak, waar de detacheerder dankzij de stijgende olieprijs goede zaken doet.

Bestuursvoorzitter Jan Arie Barneveld presenteerde een groeiend bedrijfsresultaat (ebit) met 21 procent tot 62,1 miljoen euro op een omzet die met 23 procent iets harder omhoog ging (714,2 miljoen euro).

In het bedrijfsresultaat is echter een eenmalige boekwinst verwerkt door verkoop van niet kernactiviteiten in Duitsland van 4,8 miljoen euro. Geschoond voor deze boekwinst ging de marge van de divisie uit Duitsland onderuit. In Nederland ging de operationele marge het hardst onderuit met een daling van 20 procent naar 17,3 procent.

Voornamelijk de energietak, die ruim de helft van Brunel's omzet genereert, deed goede zaken door de stijgende olieprijs. De divisie zette 37 procent om waardoor verkopen aangroeide tot 394,2 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg procentueel zelfs meer (69 procent), waardoor de operationele margedoelstelling van 5-6 procent nipt werd behaald. 
 
Geen beloningscriteria
De VEB kreeg in de vorige vergadering meer inzicht in de criteria van de bonus van Van Barneveld. Maar uit het oogpunt van concurrentie kon president-commissaris Jansen (ex-ceo Delta Lloyed) deze criteria niet in detail benoemen.

De bestuursvoorzitter kreeg 65 procent van 75 procent die beschikbaar is uitgekeerd. De detacheerder zal meer inzicht moeten geven in de totstandkoming van de variabele beloning wil het voldoen aan de code voor deugdelijk ondernemingsbestuur (Tabaksblat).

Ontslagronde ontkend
Van Barneveld ontkent recente geluiden in de media over een op hande zijnde reorganisatie van de top van het bedrijf. Ondanks de ontwikkelingen in het management, waaronder het ontslag van financieel directeur Erik Meijnders plus nog enkele andere wijzigingen in de ‘tweede laag'. 

Ook wil hij geen enkel commentaar geven op deze ontslagen. Toch lijkt het een kwestie van tijd dat er naast van Barneveld een tweede bestuurder zal worden benoemd. Binnen enkele weken, wanneer de personele wijzigingen zijn afgerond, volgt een persbericht.