VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De groene vingers van Soros

De inkt van de vele dollarbiljetten die de Amerikaanse miljardair George Soros de afgelopen jaren door de handen gleden, hebben hem klaarblijkelijk groene vingers opgeleverd. De beursgoeroe stopt de laatste tijd steeds meer geld in de ‘goede zaak'. Nieuwste doel voor zijn greenbacks: schone energie.

Soros verdiende in de jaren negentig miljoenen door te speculeren op de daling van de Britse pond. Na investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en de wereldwijde promotie van democratie en (pers)vrijheid, stopt hij nu een miljard dollar in technologie voor de productie van schone energie.

Of het de miljardair hierbij om financieel gewin gaat, is de vraag.

Soros, die in korte tijd grote rijkdom vergaarde, zag het afgelopen jaar de investeringen via zijn Quantum Endowment Fund met ‘slechts' 8 procent stijgen. Wat overigens wel betekende dat hij een slordige 1,1 miljard dollar opstreek.

Climate Policy Initiative
De komende tien jaar stopt hij dat geld in groene stroom. Soros steekt gedurende die periode 10 miljoen dollar per jaar in een door hem zelf opgerichte organisatie, die beleidsmakers moet adviseren bij het nemen van milieubeslissingen.

De organisatie met de naam Climate Policy Initiative (CPI) wordt gevestigd in de Amerikaanse stad San Francisco. Het CPI gaat focussen op het milieubeleid in de VS, Europa, China, India en Brazilië.

De organisatie snijdt onderwerpen aan als de handel in emissierechten. Soros stelt de voorkeur te geven aan een 'broeikasbelasting', omdat het alternatief manipulatie door investeerders in de hand kan werken.

De investeerder hoopt intussen dat het mes voor hem aan twee kanten snijdt: ‘Ik zal strenge criteria hanteren voor mijn investeringen in propere energie. Ze moeten winstgevend zijn én moeten een wezenlijke bijdrage leveren tot de oplossing van het probleem', aldus de 79-jarige beleggersgoeroe.